Огнян Драганов за премиерата на

Огнян Драганов за премиерата на "Фауст" в София: "Най-голямата кукла в операта е висока 6 метра"

Спектакълът е на 22 октомври в зала 1 на НДК от 19.00ч.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Огнян Драганов, директор на Държавна опера Стара Загора, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Пред Classic FM директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов разказва за роденото в Барселона по време на тамошен фестивал вдъхновение да интегрира кукленото изкуство в оперен спектакъл, което бива представено на сцената за пръв път под формата на заглавието „Турандот“.

Режисьорът на спектакъла „Фауст“ описва дългия творчески процес по създаването на продукцията по време на пандемията, включващ размисли по конкретния прочит на фабулата на Гуно и функцията на куклите в постановката. След почти година и половина усилена работа, проектът е успешно реализиран с помощта на кукления режисьор Цвети Пеняшки, сценографите Денис Иванов, Васил Рокоманов и Силвa Бъчварова.

Огнян Драганов сравнява моралната дилема на главния герой, оставен да направи своя избор между праведния живот и необятната и примамлива „бездна от желания“, пред която е изправен от демона Мефистофел, с житейския път на модерния човек: „Големият победител в човечеството (…) е действително Мефистофел. (…) Като хора на 21.век сме изкушени да приемаме повече от неговите предизвикателства, отколкото (…) смиреността пред олтара“. Чрез своята авторска продукция режисьорът се стреми да привлече вниманието на публиката към въпроса за значимостта на „суетата“ пред „християнското семейство“.

За куклите, които зрителите ще могат да видят, режисьорът разкрива, че най-голямата е именно тази на Мефистофел, висока около 6 метра. Освен нея, на сцената ще бъдат използвани и „трикови“ кукли, които са способни да променят лика си за секунди, а също и кукли на кран, олицетворяващи гаргойли – реплики на фигурите от парижката катедрала Нотр-Дам.

На сцената публиката ще се срещне със сопраното Беса Лугичи в ролята на Маргарита, баса Юлиан Михайлов като Мефистофел, а румънският тенор Адриан Думитру ще влезе в ролята на младия д-р Фауст.

В афиша на Държавната опера Стара Загора присъстват и следните заглавия: премиерата на операта „Евгений Онегин“ от Чайковски на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора през ноември, копродукцията с театър „Гео Милев“ по приказката на Карло Гоци „Синя птичка“ през февруари, както и класическите заглавия „Ловци на бисери“ през март месец и „Норма“ през май. През юни ще се състои … фестивал, премиерата на мюзикъла „Ромео и Жулиета“ ще бъде през юли, а по случай стотната годишнина от смъртта на Джакомо Пучини ще бъде представена премиерата на оперите „Джани Скики“ и „Вилите“.

През 2025 г. Държавната опера Стара Загора ще отбележи век от своето създаване със слогана „Напред! Заедно можем да съхраним оперното изкуство в Стара Загора“.

Ключови думи: