„Одата на радостта“ от Бетовен ще отбележи във Варна началото на испанското председателство на Европейския съюз
Снимка: Varna Summer Fest

„Одата на радостта“ от Бетовен ще отбележи във Варна началото на испанското председателство на Европейския съюз

30 юни, 19.00ч., ФКЦ - Варна

Концерт на Виенския камерен оркестър под диригентството на Педро Халфтер (Испания) в рамките на Международния музикален фестивал „Варненско лято“, който ще включи изпълнението на „Одата на радостта“ от Бетовен, ще бъде събитието, с което посолствата на Испания и Швеция ще отбележат преминаването на председателството на Съвета на Европейския Съюз от Швеция към Испания. Така ще бъде дадено началото на предстоящите шест месеца испанско председателство, считано от 1 юли.

Снимка: Pedro Halffter web

Концертът по предаването ще се проведе в петък, 30 юни, от 19:00ч. във Фестивалния и конгресен център в град Варна (бул. Сливница 2) под патронажа на Министерството на културата и Министерството на външните работи на България с потвърденото присъствие на министъра на туризма Зарица Динкова и на заместник-министъра на външните работи Тихомир Стойчев, който ще прочете думи от името на Мария Габриел, министър на външните работи.

Организацията на събитието е водена от мотото на предстоящото испанско председателство „Европа по-близо“, което цели да приближи европейските институции към гражданите и да задълбочи осведомеността за ползите от принадлежността към Европейския съюз. Чрез организирането на концерта във Варна, Посолството на Испания има желанието да не ограничава събитията по председателството единствено в столицата, а да има такива и в други райони на страната. От друга страна, идеята да бъде направено ротационното предаване чрез културно събитие цели да се подчертае концепцията за единство – друг важен аспект на председателството, което ще премине от Швеция към Испания – поради неговата присъща стойност и с намерението да му се даде израз чрез обединяващата сила на културата и в частност на музиката.

В крак със символичното звучене, концертът ще събере музиканти от различни националности, които ще изпълнят репертоар от емблематични европейски пиеси. След публиката ще бъдат близо двадесет висши представители от различни страни, които ще пристигнат във Варна за събитието. Сред творбите ще звучи „Одата на радостта“ от Деветата симфония на Бетовен и Концерт за пиано № 1 в ми минор в изпълнение на солисти като пианиста Даниел Внуковски (Полша), сопраното Линка Стоянова, мецосопраното Михаела Берова и тенора Валери Георгиев.

Концертът, като част от Международния музикален фестивал „Варненско лято“, е отворен за широката публика, като все още могат да бъдат закупени билети на страницата на фестивала: https://varnasummerfest.org/, както и на обичайните места за онлайн продажба.

Ключови думи: