Обновяват фасадата на Опера

Обновяват фасадата на Опера "Гарние" до края на 2024г.

Исторически паметник от 1923 г.

Дворецът "Гарние" - едновременно исторически паметник и една от двете оперни сцени в Париж, разположен в центъра на френската столица, ще възстанови основната си фасада до края на 2024 г., предаде АФП, цитирана от БТА. Проектът е на стойност 7,2 милиона евро, се посочва в разпространеното съобщение.

Емблематичната сграда във френската столица ще остане отворена по време на строителните дейности, които ще започнат през април. Част от фасадата й не се вижда от няколко седмици заради издигането на скеле и подготвителните работи.

Сградата "страда от замърсяване, сериозни термични удари и износване на материали, довели до нарушаване на структурата", уточняват от операта. Дейностите са необходими, "за да се гарантира дългото съществуване на паметника и безопасността на хората през следващите десетилетия".

Освен почистването, обезвреждането и отстраняването на олово, дейностите са  фокусирани и върху възстановяването на позлатата, елементи и скулптурите, както и възстановяването на надписите, бюстовете и капителите. Ще бъде поставена и система за защита от гълъби.

Възстановителните работи ще бъдат "финансирани от рекламно табло върху брезента на фасадата", уточняват от Опера "Гарние", която се субсидира до 95,3 милиона евро годишно, сочат данни от 2019 г., отбелязва АФП. 

Оперният театър, който разполага с 1979 места, е построен в периода 1861 до 1875 г. по проект на архитекта Шарл Гарние. Първоначално зданието се е наричало "Залата на Капуцини" поради местоположението си на булевард "Капуцини" в 9-ти район на Париж, но скоро става известно като "Пале Гарние". Сградата е официално открита през 1875 г. и има статут на исторически паметник от 1923 г. Оттогава са извършени множество ремонтни дейности. Театърът е наричан Опера "Гарние, Парижката опера или просто Операта. Това е бил основният дом на Парижката опера и балет до 1989 г., която се премества в нова сграда с 2700 места - Опера "Бастилия", бе открита на едноименния площад. Като музикална институция, Парижката опера сега използва Опера "Гарние" главно за балетни спектакли.

Ключови думи: