Обновиха вилата на Рахманинов в Швейцария точно за юбилея му
Снимка: Priska Ketterer

Обновиха вилата на Рахманинов в Швейцария точно за юбилея му

В Русия също отбелязват 150-тата годишнина

Точно навреме за 150-тата годишнина от рождението на Сергей Рахманинов, неговата Вила Сенар в Хертенщайн близо до Люцернгрее в оригиналната си цветова комбинация. Преди една година кантонът на Люцерн закупи имението, разположено до езерото Люцерн, и възстанови основни елементи в къщата. Тя се управлява от фондация на името на композитора и организира провеждането на културни събития в имота, като а вилата и паркът са отворени за посетители. Паркът е подходящ за разходка в топлите месеци от годината, при хубаво време през уикендите и официалните празници.

Снимка: remonews.com

Рахманинов възлага на архитектите от Люцерн Алфред Мьори и Карл Фридрих Кребс да построят Вила Сенар и другите сгради в имението през 30-те години на миналия век. „Това е образцова сграда за модернистичното движение в централна Швейцария“, заяви Кони Грюненфелдер, кантонален защитник на културните ценности.Комбинацията от присъщата архитектурна стойност на вилата, изключителното й местоположение на езерото и нейното значение от гледна точка на личната история отличава ансамбъла като нещо уникално", казва тя. От юли 2022 г. строителите работят на пълни обороти, за да възстановят къщата и парка по начина, по който Рахманинов е познавал лятната си резиденция и който самият той активно е създал.

Снимка: swissinfo.ch

Въпреки че къщата е претърпяла изненадващо малка промяна в продължение на три поколения, основните елементи трябваше да бъдат показани, реставрирани или изградени наново. Най-привличащата внимание мярка е възстановяването на оригиналната цветова схема. Така къщата, която преди година беше бяла, сега изглежда в оригиналната си жълтеникава охра, а стаите на първия етаж са възстановени в оригиналните си, педантично и майсторски съгласувани нюанси.

Припомняме ви, че честванията по случай 150-годишнината от рождението на Сергей Рахманинов започнаха в Русия през изминалия уикенд. Пощенска марка с лика на композитора, пианист и диригент беше пусната в обращение, като на изображението той е на пианото с нотни листове на негови произведения. В полунощ на 1 април на фасадата на телевизионната кула в Останкино се появи видеокартичка, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Двудневното честване под формата на "Обединен ден на Сергей Рахманинов" се дължи на рождената му дата, която според всички биографични източници, е 1 април. Приживе Рахманинов твърди, че неговият рожден ден е 2 април. Именно тази дата е изписана на гроба му.

Ключови думи: