Почетоха проф. Васил Арнаудов в Новогодишния музикален фестивал в НДК

Почетоха проф. Васил Арнаудов в Новогодишния музикален фестивал в НДК

С кратък хоров концерт и филмова прожекция

Вълнуваща комбинация от кратък хоров концерт и филмова прожекция поднесе Новогодишният музикален фестивал в НДК, за да почете един от най-ярките представители на българската музикална култура от втората половина на 20 век проф. Васил Арнаудов. Публиката на събитието в зала 11 – кино „Люмиер“ се наслади на изпълненията на Софийския камерен хор, който носи неговото име днес. Под ръководството на проф. Теодора Павлович, възпитаничка на големия български диригент и педагог, бяха изпълнени както образци на световното хорово изкуство, така и български произведения в специално изработени аранжименти за хоровия състав (дело на Валентина Добрева и Мартин Антонов).

 „Не бихме желали този концерт да се възприема като панахида“, отбеляза проф. Теодора Павлович и подчерта, че проявата е в чест на 90-тата годишнина от рождението на проф. Васил Арнаудов. Тя открои една от творбите (Salve regina от Доменико Скарлати), като последната, която е репетирана с маестрото преди неговата кончина през 1991г. Музикалната програма завърши с вълшебните изпълнения на „Вечеряй, Радо“ в клавирен съпровод на Благовеста Ангелова от НМА и „Тиха нощ, свята нощ“, акомпанирана на пианото от самата проф. Павлович.

Концертът бе последван от прожекцията на документалният филм „Васил Арнаудов – диригент на света“. Лентата бе представена от сина на авторитетния маестро и тв.продуцент Андрей Арнаудов. В качеството на продуцент на кинопроекта той постави акцент върху създаването на филма с цел да бъде съхранена паметта за една от изтъкнатите личности на България, за които младите поколения днес не си дават сметка или не познават достатъчно добре.

Своите спомени за безупречното майсторство, харизматичност и вътрешна енергия на проф. Васил Арнаудов споделят във филмовата продукция някои от влиятелните фигури в културния живот на България, сред които оперната певица Дарина Такова, диригентките Ваня Монева и проф. Теодора Павлович, а също и втората съпруга на именития маестро Илияна Арнаудова, първородната му дъщеря Боряна Арнаудова и самият Андрей Арнаудов.

Уникалните кадри и звукови архиви са надлежно и коректно описани в края на лентата, която прикова вниманието на зрителите до последната минута и доведе до дълги аплаузи. Сценарист и режисьор на филма е журналистът и продуцент в bTV Георги Тошев, оператор е Георги Гвоздев, монтажът е поверен на Калояна Климентова, а директор продукция е Татяна Решетарова.

Припомняме ви, че в рамките на Новогодишния музикален фестивал в НДК предстоят още забележителни културни събития. На 28 декември ще се проведе Новогодишният оперетен бал, подготвен от екипа на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Публиката ще усети духа на класическите виенски балове с красивата музика на Лехар, Калман и Йохан Щраус-син.  На 29 декември в зала 11 – кино „Люмиер“ ще се състои концерта „Тайнствената зимна приказка“ на „Тайният оркестър“ с диригент Николай Стоев и солисти Виктор Костов – пиано, Николай Велков – баритон, Сара Пейчева – сопран, Теодора Тошева – сопран.

На 1 януари от 18.30ч. ще се проведе Новогодишният концерт в зала 1 на НДК. Маестро Емил Табаков ще дирижира изпълненията на Фестивалния симфоничен оркестър, а солисти ще бъдат виртуозният цигулар Минчо Минчев и младият виолончелист Сион Найман. В програмата са включени творби от Чайковски, Дворжак, Офенбах, Гершуин, Хачатурян и др., а специален акцент ще бъде поставен върху произведения от Панчо Владигеров, чиято 125-та годишнина от рождението ще бъде отбелязана през 2024 г. 

Ключови думи: