Ново изследване доказва, че съвременната класическа музика лекува коронавируса

Ново изследване доказва, че съвременната класическа музика лекува коронавируса

Невероятни резултати

След година и половина изследвания, екип от учени от Central Michigan University /Университета в Централен Мичиган/ (САЩ)  стигна до заключение, свързано с пандемията от SARS-CoV-2, което е колкото невероятно, толкова и обнадеждаващо: непрекъснатото слушане на произведения на определени композитори не само помага значително за подобряване на състоянието на боледуващите от Covid-19, но в някои случаи е доказано, че може да ги излекува напълно. И дори, че може да произведе същото ниво на имунна защита срещу вируса в човешкото тяло като ваксините Pfizer или Moderna.

Екипът от изследователи от Университета в Централен Мичиган се ръководи от престижния вирусолог Пени Бърдуисъл, която се учудва защо по време на локдауна заради пандемията през 2020 г. броят на слушателите на класическа музика се е увеличил толкова неочаквано, особено през дигиталните платформи или безплатните излъчвания чрез стрийминг. Резултатите от това изследване ще бъдат публикувани в следващия брой на научното списание The Lancet, въпреки че данните вече са собственост на Министерството на здравеопазването на Съединените щати, което не изключва възможността за освобождаване на редовните слушатели на класическа музика от поставяне на повече дози от ваксината. За тази цел ще бъде създаден официален сертификат, в който всеки човек ще трябва да посочи подробно своите музикални вкусове, любимите си композитори, своите най-слушани произведения и броя на часовете на ден, които посвещава на класическата музика. Новината беше приета много положително най-вече от антиваксърите.

Както беше обявено на 28 декември 2021г., в изследването на д-р Бърдуисъл и нейните сътрудници са участвали 25 000 граждани от  52-те американски щата, пропорционално разпределени между най-значимите етнически групи в страната: местни бели, афро-американци, латиноамериканци , азиатци , коренното население (включително местните жители на Аляска) и хавайците или други жители на тихоокеанските острови. Според данните, получени в проучването, 66% от тях (всички заразени с Covid-19) се подобряват значително при слушане на класическа музика в продължение на няколко часа на ден, 27% напълно преодоляват болестта за рекордно време и само 7% не са имали никакво или много малко подобрение.

Но това, което най-много очарова световната научна общност, след като беше обявено проучването на Университета в Централен Мичиган, е, че именно така наречената „съвременна музика“ носи най-много ползи в борбата срещу Covid-19. По-конкретно, произведенията на немеца Карлхайнц Щокхаузен (1928-2007) и гръцкия му колега Янис Ксенакис (1922-2001) фигурират в списъка на композиторите с „най-лековити произведения“. Единствената неблагоприятна констатация в проучването е, че голяма част от участниците в него заявяват, че след като са слушали музика от гореспоменатите композитори в продължение на няколко часа, предпочитат да получат няколко дози ваксина, вместо да се продължат да слушат музиката им.

Ключови думи:
@