Новият директор на Държавна опера- Русе Пламен Бейков: „Започна да се губи този устрем и радост от изкуството“

Новият директор на Държавна опера- Русе Пламен Бейков: „Започна да се губи този устрем и радост от изкуството“

„Бих искал да се върне идеализма в процеса на правенето на изкуство“

„Като ученик попаднах в Русе и отдалече се вгледах в силуета на Русенската опера и някак си предчувствах, че ще пея там някой ден. През 2000 г. за първи път пях на тази сцена в постановка на операта „Дон Паскуале“. Преди 15 години започнах постоянна работа там първоначално като солист, по-късно като драматург и режисьор“. Това припомни в ефира на Classic FM Radio новият директор на Държавна опера- Русе Пламен Бейков.  „В голяма част от съзнателния ми живот Русенската опера ми помага да се уча на целия този сложен механизъм, който представлява музикално – сценичното изкуство. Моето чувство за дълг към това място ме накара да кандидатствам за директорския пост. Най-съществените си творчески проекти осъществих именно тук“, отбеляза той.

Според Пламен Бейков, „критично е финансовото състояние на Русенската опера в момента. Това се дължи и на недобросъвестното управление, и на недобросъвестния контрол на това управление, и в известна степен на самата методика на финансиране на музикално – сценичните изкуства...Тревожно е и емоционалното и духовното състояние на всеки един от колектива. Започна да се губи този устрем и радост от изкуството. Предстои сериозна икономическа и психологическа работа. Бих искал хората, които работят в Русенската опера да не се чувстват като мои подчинени, а да се превърнат в мои съмишленици. Бих искал да се върне идеализма в процеса на правенето на изкуство. Бих искал да изчезне силно налагащия се в последните години кич в изкуството, което правим.“

В „Съботното сутрешно кафе“ Пламен Бейков подчерта, че „Русенската опера има щастието да отглежда и да съхранява един много силен оркестров колектив, който има възможността да изпълнява много симфонични програми и който с гордост и известна носталгия продължаваме да наричаме Русенска филхармония  - т.е. оркестъра на Държавна опера Русе. И тази година имаме честта да открием фестивала „Мартенски музикални дни“. По думите му, „хубаво е, че се обръщаме към историята, но моето пожелание е да не живеем само в миналото. С опора върху миналото да добием сили за настоящето и да имаме посока към бъдещето“.

Още за ремонта на сградата на Русенската опера и за летните сцени, на които ще се изявява авторитетната трупа от крайдунавския град, чуйте в интервюто на Радостина Узунова с Пламен Бейков в звуковия файл под главната снимка!

Ключови думи: