Новият албум на Жанин Янсен включва шедьоври на Сибелиус и Прокофиев

Новият албум на Жанин Янсен включва шедьоври на Сибелиус и Прокофиев

Дискът излезе под знака на Decca

Новият албум на Жанин Янсен, включващ концерти за цигулка от Ян Сибелиус и Сергей Прокофиев, вече е факт. Той излезе под знака на Decca, като Жанин е солист и в двата цигулкови шедьовъра. Това са първите ѝ нови записи от 9 години насам. Холандската цигуларка Жанин Янсен е уравновесена, чувствителна и елегантна музикантка, която редовно гостува на най-уважаваните оркестри и концертни зали в света. Към нея в албума се присъединяват финландският диригент Клаус Мякеля и Филхармонията на Осло. 

Интегралът от симфониите на сънародника му Сибелиус, записан от Decca с водещия оркестър на Норвегия, е описан от BBC Music Magazine като "най-наелектризиращия и често пъти откриващ от всички тях".

Концерт за цигулка № 1 на Сибелиус е оцветен по различен начин от своите аналози в романтичната литература. Комбинацията от огън и лед - демонстративност, противопоставена на интровертност - е аспект от партитурата, който Янсен винаги е възприемала като свой. Изпълненията ѝ на творбата заедно с Мякеля  през 2023 г. са високо оценени от европейската критика. В допълнение към творбата на Сибелиус, Жанин Янсен включва един от най-големите цигулкови концерти на ХХ век. Безграничният лиризъм е противопоставен на разрушителния, силен цинизъм в първия концерт на Прокофиев, произведение, в което Янсен е поставила своята страхотна техника в услуга на дивата и интимна атмосфера на творбата. Сергей Прокофиев е бил влюбен, когато пише концерта, който преминава от началната мелодия, изпълнена "като насън", през различни изпитания и трудности, преди да се издигне нагоре във възторг и спокойствие.

Ключови думи: