Публикуват версии на преоткрита Серенада на Моцарт

Публикуват версии на преоткрита Серенада на Моцарт

Издание на "Дойче Грамофон"

"Дойче Грамофон" празнува наскоро преоткритата Серенадата в до мажор K. 648, известна като A Very Little Night Music, с публикуването на три неиздавани досега записи. Пиесата, композирана от Моцарт в юношеските му години, е намерена от изследователи от Международната фондация Моцартеум в Общинската музикална библиотека на Лайпциг, докато каталогът на Кьохел се актуализира. Написана за две цигулки и бас, серенадата се състои от седем миниатюрни части и бе представена за първи път пред публика на 19 септември в Залцбург.

"Дойче Грамофон" ще издаде три записа на това произведение, включително две камерни версии, които ще бъдат пуснати на всички дигитални платформи на 11 октомври, и оркестрова версия, дирижирана от Херберт Бломстед с Гевандхаус Оркестър Лайпциг, и която ще бъде достъпна на 18 октомври. 97-годишният Бломстед разкри предизвикателството и удовлетворението от записването на симфонична версия на тази серенада, разширявайки оригинала със струнна секция, в традиция, подобна на тази на известната "Малка нощна музика".

Един от камерните записи е направен във виенската зала на Международната фондация Моцартеум с Леонард Баумгартнер и Маргарита Почебут (цигулки), Свеня Досе (контрабас) и Оскар Йокел (клавесин). Това изпълнение ще бъде придружено от видеоклип, чиято премиера ще бъде на 12 октомври по STAGE+. Другата камерна версия беше изпълнена от ансамбъл, ръководен от Харуна Шинояма, и имаше своята премиера на живо по време на представянето на каталога на Кьохел в Залцбург. Този запис, продуциран от Unitel, беше качен на 4 октомври в Apple Music.

Ключови думи:
@