Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн

Носителят на наградата „Ленард Бърнстейн" Статис Карапанос гостува на Софийската филхармония

На 24 февруари от 19.00 ч. в зала "България"

Чуйте какво сподели Статис Карапанос в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 24 февруари Софийската филхармония посреща носителя на наградата "Ленард Бърнстейн" флейтиста Статис Карапанос. Той ще представи красивия Концерт за флейта на Карл Райнеке и Рапсодия за алтова флейта и оркестър от Дебюси. Диригент на вечерта е Себастиан Роланд, който включва в програмата и Симфония №2 от Гуно.

С тази програма Софийската филхармония продължава вече наложената традиция да среща публиката с с виртуозни, но рядко изпълнявани творби.

Гръцкият флейтист Статис Карапанос се утвърждава като един от най-интересните съвременни солисти.

Роден в Атина, Гърция през 1996 г, той се занимава с музика от ранна детска възраст. Започва обучението си в Националната консерватория в Атина, а когато става на 13 години семейството се премества в България, където музикантът е приет в Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София.

През 2013 г. музикантът постъпва във Висшето училище за музика в Карлсруе, Германия, което завършва през 2018 г. с отличие със специалности флейта и дирижиране. Карапанос има изяви с Университетския оркестър, участва в състава на Държавния театър на Карлсруе и свири с различни ансамбли за камерна музика. Бил е солист на множество оркестри и ансамбли, включително Атинския държавен симфоничен оркестър (Гърция), Оркестър на Класик ФМ радио (България), Ансамбъл "Zeitlose Musik" (Германия) и много други. Той е също активен камерен изпълнител и изнася много рецитали като дуо със забележителния музикант Кристоф Ешенбах на пианото.

Статис Карапанос търси вдъхновение в редица съвременни стилове, включителноджаз и хард рок и изследва различни инструменти, на които свири - напречна флейта, пиколо, алтова, басова и контрабасова флейта. През 2016 г. Статис Карапанос е назначен за директор на отдела за класическа музика на фестивала "Фабрика за изкуства" в Санторини.

През 2017 г. той е поканен да свири първа флейта с Гръцкия младежки симфоничен оркестър под диригентската палка на маестро Дионисис Граменос, а малко след това е назначен за соло флейтист на Атинския държавен симфоничен оркестър, пост, който заема до 2018 г., когато започва специализация при проф. Филип Бернолд в Националната Консерватория в Париж.

През 2020 година младият флейтист беше отличен с престижната награда "Ленард Бърнстейн", присъждана от Музикалния фестивал "Шлезвиг Холщайн". Предишни носители на отличието са Ланг Ланг, Ян Лисецки, Лиза Батиашвили и др.

 

Започнал пътя си в музиката като виолончелист, Себастиан Роланд от млада възраст е ентусиазиран да дирижира. От 2002 г. френският музикант се утвърждава като един от най-успешните и разностранни диригенти на своето поколение. Неговият обширен репертоар се простира от бароковата музика до нашето съвремие. Той дирижира оперни постановки в Берлин, Щутгарт, Висбаден, Есен, Париж, Лион, Марсилия, Страсбург, Виена, Люцерн, Санкт Гален, Берн, Лисабон, Тел Авив, Мексико Сити и др. През 2015 г. прави успешния си дебют в Националната опера в Париж с операта „Алцеста" от Глук. Изявява се на концертните сцени с оркестри като Радиосимфоничния оркестър - Франкфурт, Оркестъра на Хенделовия фестивал в Хале, Badische Staatskapelle в Карлсруе, Филхармонията на Есен, Оркестъра на Норвежкото радио, Симфоничния оркестър Санкт Гален, Камерата - Цюрих, „Музикантите на Лувъра", Филхармоничния оркестър на Люксембург, Националния оркестър в Лион и др.

От сезон 2018/2019 Себастиан Роланд заема поста Генерален музикален директор на Държавния театър в Саарбрюкен.

През 2021г. Роланд дирижира нова постановка на „Манон" от Жул Масне и възобновяването на „Така правят всички" от Моцарт в Държавната опера в Хамбург, концертна версия на „Дъщерята на Мадам Анго" от Шарл Льокок в Театър Шанз-Елизее в Париж и нова постановка на „Трубадур" от Джузепе Верди в Саарбрюкен. Отлични отзиви съпътстват издаването на постановки, запечатали интерпретации на Маестрото на DVD от „Virgin Classics", „Naxos" и „Palazetto Bru Zane".

Музикалните проекти на Себастиан Роланд за 2022 г. включват две нови продукции на „Тристан и Изолда" от Вагнер и „Кармен" от Бизе в Саарбрюкен, както и нова постановка на „Хофманови разкази" от Офенбах в Операта в Гьотеборг. Концертно ще дирижира Държавния оркестър Саарланд в Театър Шанз Елизе в Париж, както Филхармонията на Познан.

 Билети за концерта са налични на касата на зала „България" и в Ивентим.

Ключови думи: