Фестивалът в Люцерн публикува неиздаване записи на Чешката филхармония с Вацлав Нойман

Фестивалът в Люцерн публикува неиздаване записи на Чешката филхармония с Вацлав Нойман

С лейбъла Audite

Фестивалът в Люцерн, който стартира на 13 август, си сътрудничи с лейбъла Audite за възстановяването на записи на концерти и артисти, които са белязали неговата история. В рамките на това сътрудничество Audite току-що обяви предстоящото издаване на нов албум, който обединява три неиздавани записи с участието на легендарната Чешка филхармония под палката на нейния главен диригент между 1968 и 1990 г. Вацлав Нойман.

Припомняме, че през втората половина на 20 век Чешката филхармония е първият оркестър в Източна Европа, който прекрачи Желязната завеса, за да свири на Фестивала в Люцерн. Това става през лятото на 1969 г. с Нойман на диригентския подиум.

Албумът включва две произведения от Антонин Дворжак, а именно: Симфония № 8 и симфоничната поема „Гълъбът на гората“, както и прелюд към операта „Либуше“ от Сметана. Записите са направени на живо през август 1984 г. и март 1988 г. (Симфония № 8). В описанието на албума от 32 страници ценителите ще открият портрет на Нойман, направен от Майкъл Щрук-Шлоен, заедно с непубликувани досега снимки от архива на Фестивала в Люцерн.

 

Ключови думи: