НМА открива документална изложба за гостуванията и концертите на Дмитрий Шостакович в България
Снимка: Държавен архив-Русе

НМА открива документална изложба за гостуванията и концертите на Дмитрий Шостакович в България

Днес от 18ч. с концерт, дискусия и уникални видеокадри

Чуйте интервюто на Георги Митов-Геми с проф. д-р Наташа Япова - преподавател по история на музиката в Катедра "История на музиката и етномузикология" в Теоретико-композиторски и диригентски факутлет на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", разположено в звуковия файл под главната снимка!

"Дмитрий Шостакович в България - гостувания и концертни изяви през 1958 и 1965 година" е заглавието на документалната изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Дмитрий Шостакович (25 септември 1906 – 9 август 1975). Изложбата ще гостува на Националната музикална академия три седмици. Откриването на експозицията ще се проведе на 29 март от 18:00ч. в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров" с концерт на студенти от Музикалната академия, кратка дискусия и излъчване на документални видеоматериали.

Изложбата разказва за посещенията на Шостакович в България – в София, Пловдив, Варна и Русе. Експонирани са фотографии, запечатали концертните му изяви в тези градове, срещите му с български композитори в София, факсимилета от негови писма и посвещения, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова" в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе.

Половин век по-късно, отново на русенска сцена, а след това и в Пловдив операта „Катерина Измайлова" бе представена в нова продукция. На 20 март 2012 година на русенска сцена за първи път в България е осъщеиствена продукция и на операта „Нос", с което Русе отново има национална първенствуваща роля, като на сцената на русенския оперен театър за първи път в страната са изпълнени и двете опери на Шостакович. Изложбата е съпътствана от неизвестни до сега и новооткрити през септември 2021 година документални кинокадри, регистрирали гостуването на композитора през 1965 година, както и видеокадри с акад. Васил Казанджиев, проф. Павел Герджиков, д-р Аделаида Якимова-Фурнаджиева и Вера Немирова, споделящи спомени и впечатления от общуването си с Шостакович и неговото творчество.

Авторският колектив е съставен от д-р Веселина Антонова – изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе, д-р Любомир Кутин и Пламен Бейков – директор на Държавна опера-Русе.

Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов.

Научен консултант в систематизирането на събраната информация и нейното евентуално последващо публикуване в сборник със статии, коментиращи присъствието на личността на композитора в българската културна история е проф. д-р Наташа Япова.

Партньори в издирването на архивни материали за изложбата са НУИ „Проф. Веселин Стоянов", НМА „Проф. Панчо Владигеров", Софийската филхармония, Съюза на българските композитори, Държавна опера-Пловдив, Регионална библиотека „П. Славейков" – Варна, Централен държавен архив, Държавните архиви на Варна, Пловдив и Русе, Международно дружество „Елиас Канети".

Снимка: Художествения архив на Държавна опера- Русе

Откриването на изложбата в Русе се състоя на 19 септември 2021 г., като част от съпътстващата програма на Международния фестивал „Мартенски музикални дни", след което гостува и във Варна.

Програма на откриването в София с концерт с произведения от Дмитрий Шостакович в изпълнение на студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров":

Прелюд и фуга за пиано, Fis Dur

Изпълнява: София Чернишкова – пиано

„Пентозалис" и „Золонго" из вокален цикъл „Гръцки песни" 

Изпълняват:

Анна Янкова – мецосопран

проф. д-р Боряна Ламбрева – пиано

Прелюд и фуга за пиано, F Dur

Изпълнява: Цвета Атанасова – пиано

Струнен квартет № 8, c moll, оп. 110

I. Largo

II. Allegro molto

III. Allegretto

Изпълняват:

Виктор Тренев – цигулка

Георги Райчев – цигулка

Христо Илиев – виола

Наума Найман – виолончело

Джеси Сииф (Jesse Sieff)- „Чопстакович" за малко барабанче и мултимедия по Камерна симфония в до минор оп. 110а от Дмитрий Шостакович

Изпълнява: Чарли Милов

Ключови думи: