На 12 август -

На 12 август - "Нежна е нощта" с Иван Пенчев и Деница Димитрова

Quarto quartet ще представят България на Експо Дубай 2022

Чуйте повече за концерта "Нежна е нощта" от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларя Иван Пенчев и арфистката Деница Димитрова, разположено в звуковия файл под снимката!

Атриумът на Квадрат 500 посреща публиката на 12 август с концерта „Нежна е нощта“ на Иван Пенчев и Деница Димитрова. Заглавието е вдъхновено от едноименния роман на Скот Фицджералд . „Идеята беше да предадем състоянието от книгата, отколкото самото съдържание“, заяви в ефира на Classic FM radio Иван Пенчев.

За първи път ще прозвучи  Пасакалия от Арво Пярт във версия за цигулка и арфа. „Творбата е написана за конкурса за цигулари в Хамбург като задължително произведение за втори тур на музикалната надпревара“, коментира Пенчев. Предвижда се и още едно първо изпълнение в България на произведение от Пярт- "Фратрес" за цигулка и арфа.

Дуото ще направи премиера и на Рапсодия "Циганка" от Морис Равел  за цигулка и арфа. Авторката на транскрипцията Деница Димитрова пояснява, че пред нея „стои нелеката задача да съумея да изразя всичко, което Равел е задал като потенциал на симфоничния оркестър, който съпровожда цигулката в тази виртуозна пиеса и да създам нещо от богатството на багрите, което е зададено в оригинала“.

 В програмата попадат и творби от Камий Сен-Санс - Фантазия за цигулка и арфа оп.124, която Димитрова описва като  „знакова творба“ и „инструментално предизвикателство и за двата инструмента“, както и две произведения от Клод Дебюси - "Красива вечер"  и "Лунна светлина" (пиеса №3) от Бергамаска сюита. „Самият Дебюси е казвал, че много от написаната в оригинал за пиано негова музика може да бъде изпълнена по-красиво на арфа. Той е бил застъпник на хроматичната арфа, която не се използва в съвремието ни“, посочи още Деница Димитрова.

Финалът на вечерта е прочутата "Медитация" от операта "Таис" на Жул Масне.

Летните концерти на Софийската филхармония са обединени под мотото

„Споделете музиката“, подкрепени са от Столична община и са част от Календара на културните събития на София.

Новият сезон на „Кварто квартет“ е готов, но създателят на състава Иван Пенчев сподели , че музикантите са избрани да представят  България с два проекта по време на Експо Дубай 2022г. „Годишните времена“ на Вивалди и Георги Андреев  и „Балканска носталгия“ с Георги Андреев  и Недялко Недялков се планира да бъдат представени на 14 и 16 януари догодина пред публика от над 10 000 души.

Ключови думи:
@