Старозагорската опера отпразнува 96 години български балет с „Нестинарка” от Марин Големинов

Старозагорската опера отпразнува 96 години български балет с „Нестинарка” от Марин Големинов

Постановката обра овациите снощи

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми със Светослав Николов от BTV Radio Group, който разговаря с Анелия Димитрова, в звуковия файл под главната снимка!

Балетната трупа на Старозагорската опера отбеляза снощи 96-та годишнина на българското професионално балетно изкуство със спектакъла на култовата танцова драма „Нестинарка” по музиката на Марин Големинов и хореографията на Маргарита Арнаудова. В обичания и емблематичен танцов спектакъл зрителите видяха в ролята на Демна примабалерината Анелия Димитрова,  Ромина Славова  ще бъде Струна, Фиорди Лоха – Найден, Ивайло Янев – в ролята на Стареца, Марсело Молина – Кольо, солисти и ансамбъл  на многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера.

Впечатляваща съпътстваща програма обогати празничната вечер, която ще започне от фоайето на Старозагорската опера, където бе открита изложба 115 години от рождението на Марин Големинов, а в залата на Операта бе прожектиран документалния филм на Елисавета Станчева и Ясен Харалампиев „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов”. Разказът в „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” проследява историята на нестинарството у нас, разкрива обстоятелствата около написването на танцовата драма, както и вълненията около нейната премиера. Наследниците на Марин Големинов и Цанко Лавренов споделят неизвестни до момента факти около работата по постановката на “Нестинарка” от 1968 г., а три примабалерини, вживели се в образа на Демна пред годините – Вера Кирова, Силвия Томова и Анелия Димитрова – обогатяват историята със своите разкази и изящността на танца. След голямата среща на Цанко Лавренов и Марин Големинов, завесата продължава да се вдига и нестинарското хоро не спира да увлича в ритъма си новите поколения. Както казва самият Марин Големинов “Нестинарка“ изгаря върху нестинарската жарава, за да възкръсне след това като феникс из пепелището.”

Специални гости на събитието бяха внучката на Маестро Марин Големинов Лили Големинова и екипът на документалния филм в „Нестинарка. Голямата среща на Марин Големинов и Цанко Лавренов” Елисавета  Станчева и Ясен Харалампиев.

Ключови думи: