Откриха уникална изложба с непоказвани произведения на Атанас Яранов

Откриха уникална изложба с непоказвани произведения на Атанас Яранов

Експозицията продължава до 14 април 2023г. в София

„Неизвестни творби“ на Атанас Яранов бяха представени в най-новата колекционерска изложба на столичната галерия „Милениум“ на бул. „Витоша“ №89. Непоказваните досега картини са от личната колекция на управителя на галерията и меценат на експозицията Васил Банов. Експозицията включва над 60 произведения, рисувани с туш, сангин и молив, темперни и акварелни бои и авторски смесени техники. Уникалната изложба бе открита в деня на първа пролет - на 21 март 2023 г. и ще продължи до 14 април 2023 г. Чуйте повече за Атанас Ярянов в звуковите файлове под главната снимка!

 „За големия майстор живописец е особено характерно докосването до значими теми и екзистенциални въпроси: съществуване, раждане, смърт, любов, омраза, страдание и радост - без значение дали художествената им интерпретация е в монументален или пък миниатюрен вид. Гигантската идея може да се роди и на много малка рисувална площ. Всеки жанр в живописта има своята логика и мотивация", споделя културологът и преподавател в Националната художествена академия, СУ и УНСС проф. д.н. Любомир Стойков. По думите му, „неизвестните работи на емблематичния художник Атанас Яранов представят, макар и по-импровизирано, вечните сюжети и истории в живота и изкуството, които неотлъчно са го вълнували. Естетиката на Атанас Яранов е уникална, многопластова и полифонична. От една страна, тя е налице във всичките му произведения, чийто професионализъм наистина буди възхищение и културен респект. От друга страна, конкретните послания на непоказваните досега картини, рисунки, скици и проекти разтърсват емоционално и предизвикват вълнение, размисъл и ментални асоциации.

 

„Попадна ми интервю със сина на художника - Димитър Яранов, от което става ясна колко скромно е било семейство Яранови и как бащата е държал членовете на фамилията да бъдат най-добри в това, което правят!...", подчерта проф. Стойков. Според него, „естетиката на неподражаемия художник Атанас Яранов покорява със силата на изказа и с рафинирания рисунък. Представените от галерия „Милениум“ негови неизвестни творби са поредното доказателство за величието на маестрото!“.

Арт мениджърът на галерията и меценат на експозицията Анна Банова изтъкна, че произведенията на именития творец не са били излагани до момента. „Това не е една пищна изложба, а поглед върху работилницата на художника. Тук е духът на творбата, първоизточникът, съкровената идея. За Атанас Яранов е писано много. Той се счита за един от най-големите майстори на модерната фигурална живопис. Художникът нерядко е окачествяван от известни изкуствоведи като интелектуален феномен, творец със съзнателно усещане, разбиране и интерпретиране на общочовешки теми. Немалко са сюжетите от артистичното битие на художника: „Килерът на тъщата“, „Художник и модел“, „Ателието на художника“, „Семейството на художника“, „Молба за дъжд“, „Царица на бала“, „Карнавал“, „Рибарски натюрморт“ и много рисунки и проекти за стенописи“, разказа Банова.

Откриването на изложбата „Неизвестни творби“ беше уважено от редица ярки представители на обществения живот, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, както и студенти на проф. Любомир Стойков.

Ключови думи:
@