Нели Койчева - първият вокален педагог на Соня Йончева: „Тя не забравя, а цени, обича и уважава всичко, което е направено“

Нели Койчева - първият вокален педагог на Соня Йончева: „Тя не забравя, а цени, обича и уважава всичко, което е направено“

Спомени за първите стъпки на една дива в оперното изкуство

„Тя дойде със своята майка, Теменуга, която заяви желанието да изучава оперно пеене под мое ръководство. Същият час направихме прослушване и се оказа, че тя има много хубави гласови качества, което е предпоставка за стабилна бъдеща работа, каквато започнахме в този ден. В продължение на 3 години ние моделирахме правилната вокална постановка за Соня“. Така Нели Койчева -първата учителка на Соня Йончева  описа в ефира на Класик ФМ радио първата си среща с българската оперна изпълнителка, която след броени часове ще излезе на една сцена с Пласидо Доминго пред храм-паметника „Св.Ал.Невски“ в София.

„При нас певците идват на 17-годишна възраст, която е най-добрата за професионално занимание с класическо пеене. Преди това Соня е изучавала пиано. С нея се работеше с огромно удоволствие и много обич; бяхме много мотивирани и направихме много добри неща с нея, за да чува публиката сега този забележителен глас - със сила, яркост, блясък, който гали като коприна“, подчертава Койчева.

„В 13-ти клас, последната година, се явихме на много конкурси в България, които тя спечели навсякъде. Пътувахме през нощта на един конкурс във Варна с майка й и пианиста г-н Стефанов. Пристигнахме сутринта, но нямаше време за почивка. Веднага я разпях, тя се качи на сцената, справи се чудесно, спечели наградата и си тръгнахме. Звучи забавно, но беше сериозен момент“, спомня си вокалният педагог.

„Възхищавам се безкрайно много на това, което тя твори на световните сцени. Гордея се и действително изпитвам голямо удовлетворение от това, което сме вложили с нея като труд, време и надежди, когато беше при мен в Музикалното училище. По много пъти слушам записите й и много се радвам и се вълнувам“, сподели Нели Койчева. Тя признава, че „Соня до такава степен е запазила своето хубаво чувство към мен, че даже във филма, който беше направен за нея, тя е казала такива хубави топли думи за мен, че аз направо се разплаках. Това говори, че тя не забравя, а цени, обича и уважава всичко, което е направено“.

В навечерието на „Гала в София“ Нели Койчева отправи послание към Соня Йончева и Пласидо Доминго, като заяви: Пожелавам им успех! Стискам им палци и вярвам, че те ще направят един вълшебен концерт. Очаквам го с огромно нетърпение и сигурно ще бъде най-развълнуваният зрител на този концерт.

За всеотдайната й работа с оперни певци и концертния живот по време на пандемия в Япония, за сливането с живота и порядките на Далечния изток на един български педагог и за развитието на нейния наследник в музикалния свят на Страната на изгряващото слънце, чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с Нели Койчева, разположено в звуковия файл под снимката.

Коя е Нели Койчева?

Тя е контраалт, доктор по музикознание и музикално изкуство. Магистър по изпълнителско изкуство и музикална педагогика към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Има специализация “Вокална методика” и “Работа с диригент” при маестро Георги Димитров. Цели 16 години преподава класическо пеене в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“, в АМТИИ -Пловдив и във Факултета по музика към Пловдивския университет.

Нели Койчева изучава вокално изкуство и работи с певци в класа на оперната актриса доц. Елена Балджиева. Участвала е в майсторските класове на проф. Маргарита Лилова, доц. Ирина Щиглич, проф. Норман Шетлард, проф. Браян Мол, проф. Андреас Лебеда, Аояма Сенсеи и др.

От 2010 г. живее със семейството си в Кобе, Япония. Изнасяла е редица концерти с класическа, българска и японска музика на различни сцени в Страната на изгряващото слънце. Наградена е от българския посланик в Токио за представяне на българска класическа музика в Япония съвместно с японски артисти. Печели втора награда (при неприсъдена първа) на Международния конкурс за класическа музика в Токио. На същия конкурс, в кръга Осака, печели и награда за най-добро представяне на изпълнител. Понастоящем работи като вокален педагог в Колегиум „Рамо“, основан от нея с изпълнители на старинни инструменти и лютиери. С този състав работи в Бароковия театър “Рамо”- Кобе, където провежда бароков фестивал, като води майсторски класове и участва в концерти. Същевременно преподава в Студио „Белканто“ в Токио.

Ключови думи: