Не допускат руснаци и белоруси на певческия конкурс „Кралица Соня“ в Норвегия

Не допускат руснаци и белоруси на певческия конкурс „Кралица Соня“ в Норвегия

От 15 до 26 август 2023г.

В поканата си за следващото издание на певческия конкурс „Кралица Соня“ в Норвегия бе наложена забрана за участие на руски и беларуски артисти. Припомняме, че през 2021 година руското сопрано Инна Деменкова спечели трета награда от конкурса.

 

Оперни изпълнители, родени през 1991 г. или по-късно, могат да кандидатстват за конкурса Queen Sonia Singing Competition през 2023 г. Конкурсът ще се проведе в Осло от 15 до 26 август, като финалът ще се състои в Норвежката национална опера и балет.

Според правилата на музикалната надпревара, която се провежда на всеки две години, участниците представляват съответните си нации. Срокът за кандидатстване е от 1 февруари до 1 април 2023г., а победителят ще получи сумата от 50 000 евро. Мениджърите на конкурса подкрепят осъдителното отношение на Норвегия към бруталните и незаконни атаки на Русия срещу Украйна.

„Конкурсът е в знак на солидарност с Украйна и нейните граждани. Поради това няма да се приемат заявления от певци с руско или беларуско гражданство", пише в съобщението на конкурса. Недопускането на тези изпълнители подновява дебата за степента, в която артистите от дадена националност трябва да бъдат приравнени или не с властите и управниците на съответната държава.

Нейно Величество Соня - Кралица на Норвегия е лично ангажирана с певческия конкурс „Кралица Соня“ от самото му начало през 1988 г. Тя е връчвала награди на всички конкурси досега, с изключение на 2021 г. поради Covid-19. Отличията включват оригинални произведения на изкуството, изработени от норвежката кралица.

Ключови думи: