Подготвят филм за 90 години от рождението на композитора Цветан Цветанов, учил при Аврамов, Пелишек, Хаджиев и Владигеров

Подготвят филм за 90 години от рождението на композитора Цветан Цветанов, учил при Аврамов, Пелишек, Хаджиев и Владигеров

Един "Будител по ноти"

Чуйте повече в интервюто на Георги Митов-Геми с  пианистката Гергана Владова, съпруга на музиканта, Зорница Цветанова /пианистка и дъщеря на композитора/ и Орлин Цветанов /цигулар и син на композитора/, които ни гостуваха в Деня на народните будители! Звуковият файл ще откриете под снимките вляво!

На 6 ноември 2021г. ще бъдат отбелязани 90 години от рождението на изтъкнатия български композитор Цветан Цветанов (1931-1982). По този повод неговите наследници подготвят филм, който илюстрира най-важните моменти от неговия вълнуващ творчески път.

Цветан Цветанов е роден в семейството на писателя и литературен критик Ценко Цветанов и цигуларката Антония Аврамова. Сестра му Елена Цветанова-Крушева (р. 1928) е литературовед, а брат му Поли Цветанов (р. 1950) е архитект. Той е възпитаник на Владимир Аврамов /чичо на Цветан Цветанов/, Панка Пелишек, Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров.

Цветанов е работил като редактор на музикални издания на Централния дом на народната армия (1956­-58 г.). В периода 1960 – 1965 г. е асистент на Александър Райчев. От 1976 г. е професор по композиция и хармония.  Бил е и заместник-ректор на Национална музикална академия "проф. Панчо Владигеров". Секретар на СБК (1976-­77 г.). Като композитор участва в журита на фестивали и конкурси.

Цветан Цветанов е автор на 2 балета; оратория; 4 симфонии; Концерт за оркестър и други симфонични произведения; камерна музика; много хорови и солови песни; хармонизации и обработки на народни песни и хора; музика за театрални постановки и филми и др. Музиката му е емоционална, мелодична, с ясна музикална структура. В творчеството му е изразена нагласа към разгърната симфонична драматургия. Произведенията му се изпълняват у нас и в чужбина. Носител е на престижни награди, на Наградата за литература и изкуство (1982 г.) и др.

Творчеството на Цветанов е проникнато също така от духа и аромата на народната музика. Има големи заслуги за художествената обработка на българските народни песни.

Ключови думи: