Вагнеровият фестивал в Байройт 2023 започва с

Вагнеровият фестивал в Байройт 2023 започва с "Парсифал" с добавена реалност

Натали Щуцман ще е втората жена на диригентския пулт на фестивала

На 25 юли от 16:00 ч. местно време Пабло Херас-Касадо открива сезон 2023 на Вагнеровия фестивал в Байройт като музикален директор на новата постановка "Парсифал". Оперният шедьовър ще бъде представен в 7 постановки, режисирани от Джей Шайб, за които е използвана добавена реалност и виртуално потапяне, която ще изисква използването на 3D очила от публиката. Вокалният състав ще бъде ръководен от Андреас Шагер в главната роля, който ще дели сцената с Дерек Уелтън (Амфортас), Тобиас Керер (Титурел), Георг Цепенфелд (Гурнеманц), Джордан Шанахан (Клингсор). В ролята на Кундри ще се редуват Елина Гаранча и Екатерина Губанова. Пабло Херас-Касадо ще бъде първият испански диригент, който се качва на диригентския подиум на Театър Байройт, с изключение на представленията на „Валкюра“, режисирани от Пласидо Доминго през 2018 г. Херас-Касадо режисира първото си Вагнерово заглавие „Летящият холандец“ през 2016 г. По-късно той ръководи също изпълненията в Колизеума в Мадрид на "Пръстена на Нибелунга" с по едно заглавие от тетралогията на сезон: "Рейнско злато" (2018), "Валкюра" (2020), "Зигфрид" (2021) и "Залезът на боговете" (2022). В Кралския театър в Мадрид Касадо ще продължи да ръководи Вагнерови спектакли, а през следващия сезон ще направи премиера на нова постановка на "Нюрнбергските майстори-певци" на режисьора Лоран Пе. Събитието е на 24 април 2024 г. 

Междувременно стана ясно, че след Оксана Линив диригентката и контраалт Натали Щуцман ще бъде втората жена, която ще се качи на подиума на Фестивала в Байройт. Нейният дебют на диригентския пулт ще се състои на 28 юли, когато тя ще ръководи в музикален план  добре познатата продукция на "Танхойзер", режисирана от Тобиас Кратцер. В продължение на само пет представления главната роля е поверена на Клаус Флориан Фогт. Той ще бъде на сцената в компанията на Елизабет (в ролята Елизабет Тейге), Венера (в ролята Екатерина Губанова)  и Херман (в ролята Гюнтехер Гройсбьок). Същевременно, Филаделфийският оркестър трябваше да отмени турне с диригентката Натали Щуцман, планирано за март 2024 г. в щата Калифорния, поради „скорошни и значителни увеличения на пътните разходи“, както и твърде много „логистични предизвикателства, които направиха планираните концерти „финансово неосъществими“.

За първи път авторитетният лейбъл "Дойче Грамофон" ще бъде световен медиен партньор на фестивала в Байройт. През 2022 г. звукозаписният гигант стартира своята новаторска платформа за класическа музика STAGE+, която беше домакин на международните премиерни спектакли на провокиращата размисъл нова продукция на Валентин Шварц „Пръстенът на Нибелунга“. Сега засиленото сътрудничество между "Дойче Грамофон" и Байройт ще позволи още по-изчерпателно и задълбочено онлайн изживяване на фестивала. Акцентите ще включват дългоочаквания "Парсифал" на Джей Шайб един ден след премиерата му на живо. Виртуалните посетители на фестивала ще могат да гледат операта на STAGE+ от 18:00 CET на 26 юли 2023 г. и – за американските и азиатските територии – отново на 27 юли от полунощ и 11:00 CET. Дебютирайки в Байройт в продукцията на "Парсифал" през 2023 г., мецосопраното и ексклузивна артистка от "Дойче Грамофон" Елина Гаранча ще играе ролята на Кундри заедно с тенора Андреас Шагер в главната роля под диригентството на Пабло Херас-Касадо. В "Парсифал" ще се използва технология за добавена реалност (AR). Членовете на публиката в аудиторията на Festspielhaus могат да изберат да носят специално предоставени AR очила, предлагащи достъп до допълнително съдържание, чиито изображения ще разширят физическото пространство. С най-новата премиера и последните допълнения от архивите, STAGE+ предлага най-изчерпателната колекция от продукции на фестивала в Байройт при поискване. Почитателите на Вагнерr, живеещи в Германия, Австрия или Швейцария, ще могат да се насладят на забележителна гама от телевизионни, радио и онлайн предложения от BR-KLASSIK по време на тазгодишния фестивал в Байройт. Освен това фестивалът в Байройт ще излъчи премиерата на откриването в избрани кина в цяла Германия.

Междувременно, тази вечер, 25 юли, от 18.00ч. в голямата зрителна зала на Софийската опера и балет ще бъде поставена операта "Парсифал" в контекста на провеждащия се Вагнеров фестивал в българската столица.

Ключови думи: