Натали Десе прекратява кариерата си

Натали Десе прекратява кариерата си

От 2025г.

Френското сопрано Натали Десе обяви края на кариерата си във France Musique. Тя иска да се оттегли от сцената през 2025 г., когато ще отпразнува 60-ия си рожден ден. За целта, тя ще направи прощално турне с пианиста Филип Касар.

Оперната певица е родена на 19 април 1965 г. в град Лион. Като малка мечтае да стане балерина, но хореографите не я одобряват. Впоследствие тя участва в курсове по актьорско майсторство, решавайки да стане актриса. Тази мечта също не се сбъдва, тъй като се разкрива вокалния й талант. В студентския театър Натали изпява арията на Памина от операта на Моцарт "Вълшебната флейта". Шокираните зрители, седящи в залата, не могат да повярват, че студентката има такъв силен и красив глас.

Натали Десе постъпва в Консерваторията в Бордо,която успешно завършва през 1984 г. Печели първото място в престижния конкурс "Les Voix Nouvelles", както и възможност за стаж в Парижката опера за една година. Следват покани от Метрополитън опера- Ню Йорк, Виенската държавна опера, Миланския оперен театър „Ла Скала“.

Върхът на популярността си Натали Десе постига в средата на 90-те години. По това време певицата вече е добре позната навсякъде по света – пее в Баварската опера, а след това в Ковънт Гардън; аплодирана е от ценителите на операта в Берлин, Париж, Рим и Ню Йорк.

През 2001 г. Натали Десе внезапно започва да губи чистота на гласа си и е принудена да потърси съвет от професорите по медицина, които изследват гласните й струни. Оказва се, че всички концерти и представления трябва да бъдат отменени.През юли 2002 г. Натали Десе се озовава на операционната маса. Хирургическата интервенция е успешна. Шест месеца следоперативна рехабилитация помага на певицата да възвърне силата си и тя се завърна на голямата сцена в края на януари 2003г.

Въпреки това, само след година и половина опера дива отново постъпва за едномесечен престой в болница. Втората операция също е успешна. Вместо да слезе от сцената, Десе има безброй творчески планове. През април 2005 г. получава покана да пее в Операта в Мовреал, където получава ясно потвърждение за популярността си – залата е напълно разпродадена.  

 

Ключови думи: