Гергиев отново става нежелан - в Ню Йорк, Милано и Мюнхен (обновена)
Гергиев с Виенската филхармония,
Снимка: faz.net

Гергиев отново става нежелан - в Ню Йорк, Милано и Мюнхен (обновена)

След инвазията на Русия в Украйна

Днес в Карнеги хол, Ню Йорк, започва серия от концерти на Виенската филхармония с руския диригент Валерий Гергиев. След вчерашната военна инвазия на Кремъл в Украйна, бе повдигнат въпроса за отмяна на участието на Гергиев в нюйоркската зала, заради неговата известна подкрепа към политиката на руския президент Владимир Путин, включително и относно анексията на Крим през 2014г. В изявление на Виенската филхармония обаче се казва: „Културата не трябва да се превръща в пионка при политическите спорове. Ето защо няма да коментираме политически въпроси по отношение на нашите диригенти или солисти. За нас музиката винаги е притежавала нещо, което ни свързва и не ни разделя”, съобщава ORF. Паралелно с тези думи, Даниел Фрошауер от ръководството на оркестъра осъжда и всички форми на насилие и война. Виенската филхармония не е организатор на планираните три концерта в Карнеги хол, които включват датите 25, 26 и 27 февруари 2022г., но все пак реагира на създалите се настроения срещу руския маестро.  Музикантите се позовават на десетилетното артистично партньорство между Гергиев и оркестъра, което, според тях, е от първостепенно значение. Американските концерти на Виенската филхармония от края на тази седмица са особено важни, защото по този начин оркестърът трябва да се завърне в Карнеги Хол, което ще се случи за първи път от три години насам, след проблемите около пандемията с COVID-19.

Късно снощи The New York Times написа, че Карнеги хол и Виенската филхармония в крайна сметка са взели решението Гергиев да не дирижира тези концерти. Конкретна причина не се посочва, но е очевидно, че става дума както за близостта на диригента с руския президент, така и за "нарастващото международно осъждане на инвазията на Путин срещу Украйна", написа изданието. Ежедневникът уточнява, че пианистът Денис Мацуев (също поддръжник на Путин) отпада като солист от концерта тази вечер, а маестро Гергиев ще бъде заменен на пулта от Яник Незе-Сеген.

А междувременно "Ла Скала" в Милано, както и кмета на италианския град, също потърсиха отговори от Валерий Гергиев - те поискаха диригентът да уточни позицията си спрямо руското нападение над Украйна, предвид ангажиментите му с театъра за операта "Дама Пика" от Чайковски. В противен случай, има вероятност театърът да прекрати сътрудничеството си с него, съобщава ANSA. 

На този фон кметът на Мюнхен Дитер Райтер призова главния диригент на Мюнхенската филхармония Валерий Гергиев да се разграничи от руската инвазия в Украйна. „Изясних позицията си на Валери Гергиев и го помолих също ясно и недвусмислено да се дистанцира от бруталната агресионна война, която Путин започна срещу Украйна и по-специално срещу нашия побратимен град Киев. Разбира се, ние ще предоставим гражданска и хуманитарна подкрепа, за да облекчим страданията на местните хора, доколкото можем. Тази ужасна агресия, трябва да бъде спряна възможно най-скоро“, пише Райтер.  „Заедно с оркестрантите от Мюнхенската филхармония очакваме от Вас, като главен диригент на оркестъра, да дадете ясен сигнал, че се дистанцирате от атаките срещу Украйна, които нарушават международното право, и по този начин да изпратите ясен сигнал до градоначалниците, публиката, музикантите от Мюнхенската филхармония до понеделник, 28 февруари. В противен случай ще трябва да прекратим договорните ни отношения като главен диригент”, написа в писмото си Дитер Райтер.

Ключови думи: