Надписи на брайл и мултимедия изненадват в „Наследството на древността“

Надписи на брайл и мултимедия изненадват в „Наследството на древността“

Обновиха ключова зала в Регионалния исторически музей – София

Регионалният исторически музей – София отваря за посещения обновената си зала „Наследството на древността“. Тя е част от постоянната експозиция в сградата на пл. „Бански“ 1 и разказва историята на поселенията в Софийското поле от Праисторията до османския период.

За предаване на текстовата информация в залата е използван шрифт, улесняващ четенето при хора с дислексия. Използвани са дигитални фоторамки за мултимедийно показване на експонати в контекста на тяхното намиране и исторически възстановки.

Зала „Наследството на древността“ вече разполага с експонати за тактилно опознаване и надписи на брайлова азбука към тях.

„Наследството на древността“ хронологично е първата от поредица от осем зали в постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София (пл. „Бански“ 1). Напълно променена, тя отваря врати за посещения след период на няколкомесечно обновление. Откриването е на 7 април 2023 г. (петък) в часовия диапазон 16:00 – 20:00 ч.

Проследено е развитието на поселенията на територията на Софийското поле през епохите на Праисторията, Античността и Средновековието.

 

Добавен е и османският период, за който новите проучвания предоставят все повече данни. Обновеното пространствено оформление акцентира на всеки от периодите.

Съдържателният и времеви обхват на залата е разширен. Показани са нови експонати, включително и такива от най-скорошните проучвания. Данните за живота в Софийското поле са допълнени според последните открития и анализи. Представени са текстово и мултимедийно.

Проектът е реализиран с подкрепата на Министерството на културата.

Останалите седем зали от постоянната експозиция на Регионалния исторически музей – София са: „Силата на духа“, „Династична връзка на българската монархия със Западна Европа“, „Дворцов кабинет“, „Софийската улица“, „Държавни и общински институции“, „Домът и облеклото на софиянци“, „Културен живот и развлечения“

Ключови думи:
@