Пианистката Надежда Цанова събира

Пианистката Надежда Цанова събира "отбор-мечта" за клавирните квинтети на Брамс и Шуман

Ще свирят в Сливен, Казанлък и София

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с пианистката Надежда Цанова и цигуларката Кремена Оксенкруг, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Петима български музиканти от световна величина се събират за първи път заедно, за да изпълнят клавирните квинтети на Йоханес Брамс и Роберт Шуман. Това са пианистката Надежда Цанова, която е "идеен двигател" на проекта; първа цигулка ще бъде Ангелина Абаджиева, Кремена Оксенкруг ще свири на втори пулт, на вилончелото -Александър Сомов, а на виола- Румен Цветков. 

Надежда Цанова, по чиято идея квинтетът идва в родния и град Казанлък, го нарича “dream team” (отбор – мечта), а произведенията, които изключителните музиканти ще изпълнят, са едни от най-красивите камерни творби, писани някога за такъв състав.

Всички петима музиканти са носители на множество международни отличия. Ангелина Абаджиева е цигулар и концертмайстор на Филхармонията в Кьолн. Работила е и като концертмайстор в Майнския театър, “Метропол театър – Берлин” и Западното немско радио в Кьолн, където е поканена да се включи в златния фонд на радиото, записвайки като солист на радио оркестър под диригентството на Хелмут Фрошауер.

Кремена Оксенкруг е директор на Симфоничния оркестър в Сливен. Дълго време е била организатор и артистичен директор на фестивал за барокова музика във Венеция, преподава цигулка във висше учебно заведение в Белгия.

Виолистът проф. Румен Цветков живее в Испания и преподава виола в консерватории в Испания и Нидерландия, както и в Нов български университет в София. Той е соло виолист на симфоничния оркестър на Испанската кралска опера във Валенсия по лична покана на един от най-големите диригенти на световно ниво маестро Зубин Мета.

Александър Сомов живее във Франция, където е водач на виолончеловата група на филхармоничния оркестър в Страсбург. Той е редовен концертмайстор на Лондонската филхармония.

Надежда Цанова е концертиращ солов пианист с редица изяви в Европа, Съединените американски щати, Азия, участва в редица музикални проекти. За поредна година казанлъшката пианистка е номинирана в конкурса на предаването "Алегро виваче" на програма "Хоризонт" на Българското национално радио за Музикант на годината в класическите жанрове за 2023. В предходното му издание тя печели наградата в категория “Активна творческа дейност”.

Концертът в Сливен ще се проведе на 28 март, четвъртък, от 18.30ч. в концертната зала на Симфоничния оркестър на Сливен, а билетите са в продажба на място и онлайн в системата на Epaygo

Концертът в Казанлък е включен в програмата на 30-тото издание на Чудомировите празници. Той ще се състои на 31 март от 18.30ч. в Исторически музей "Искра", а билети ще могат да бъдат закупени на касата на театър “Любомир Кабакчиев” в Културно-информационния център на ул. “Искра” № 4, както и на място на събитието.

Петимата музиканти ще свирят и на 25 юни в рамките на фестивала "Софийски музикални седмици", като концертът се планира да се проведе в Камерна зала "България".

Ключови думи: