Националният младежки оркестър на Канада с нова диригентка
Снимка: https://www.ludwig-van.com/

Националният младежки оркестър на Канада с нова диригентка

За пръв път в 64-годишната история на оркестъра позицията зае жена

Канадската пианистка и диригент Наоми Уо наскоро беше обявена за новия музикален директор на Националния младежки оркестър на Канада, превръщайки се в първата жена, получила тази чест. Тя ще води проектите на състава през 2024 и 2025 година.

В биографията на Уо присъстват и позициите на асистент-диригент на Уинипегския симфоничен оркестър, както и музикален директор на Симфоничния оркестър на Университета в Манитоба до 2023 година.

„Истински се вълнувам нашите общи преживявания да оставят музикантите от Канадския националния младежки оркестър с чувства на вдъхновение и оптимизъм за бъдещето на класическата музика, бъдещето на тяхното място на сцената, както и мястото на всички техни приятели и колеги“, сподели Уо.

„Също така се надявам, че, както аз бях на тяхната възраст и продължавам да бъда и до днес, че музикантите ще си тръгнат напълно пристрастени към чувството да бъдеш малка част от нещо толкова по-голямо от самия теб: как цялото може да бъде толкова повече от съвкупността от своите части“, допълни диригентката.

Наоми получава докторска степен от Кеймбридж. Освен това, е учила музика заедно с математика и философия в Колежа Йейл, Музикалното училище на Йейл и Университета на Монреал. Тя е била гост-диригент на някои от големите канадски оркестри, включително Симфоничния оркестър на Торонто, Симфоничния оркестър на Ванкувър и Филхармонията на Калгари.

Наоми е част от програмата на Tapestry Women In Musical Leadership и работи в тясно сътрудничество с ментора си Яник Незе-Сегин. През сезон 2024/25 г. ще заеме позицията на асистент-диригент на Филаделфийския оркестър, а в кариерата й е дирижирала Симфоничния оркестър на Илинойс, Филхармоничния оркестър на Лос Анджелис и др.

Ключови думи: