Националната музикална академия отбелязва 100 години с концерти в НДК

Националната музикална академия отбелязва 100 години с концерти в НДК

Проявите започват на 15 декември 2021г.

Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще отбележи 100 години от основаването си с три концерта в програмата на  Новогодишният музикален фестивал, подкрепен от Министерството на културата. Той ще бъде открит на 15 декември от 19:00 часа в зала 11 на НДК с концерта „Коледно вълшебство“, в който публиката ще се срещне с възпитаниците на Музикална академия и Академичния симфоничен оркестър. Солисти на състава ще бъдат едни от най-талантливите деца, които в момента се обучават там. Вторият концерт е озаглавен „Предколедни искри“ /16 декември, зала 9/ и включва интересна камерна програма с произведения от Йохан Хумел, Йозеф Хайдн, Ференц Лист и др. Третият концерт  - „Брас разходка по Коледа“ /22 декември, зала 6/, в който ще прозвучат джаз стандартите на Ари Барозо, Фред Фишер, Дон Себески, Джералд Маркс, Сиймор Саймън и още много други.

Столина Добрева, Венеция Караманова, Сава Димитров, Борислава Танева на пресконференцията на НМФ 2021

„Подписахме партньорство с Националния дворец на културата, в което предвиждаме в близките няколко години да представяме наша продукция на сцените на НДК“, заяви в ефира на Класик ФМ радио проф. Сава Димитров. „В НМА успяхме да реализираме над 80 прояви във връзка с годишнината, както присъствено, така и онлайн“, добави ректорът на НМА. „Трябва да споделя и за всички камерни концерти, в които взеха участие наши преподаватели. Повечето от тях посветиха своите изпълнения и концерти на 100-годишнината на Академията, за което съм благодарен“, каза той. Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с проф. Сава Димитров в звуковия файл под главната снимка.

Емил Табаков, Деница Димитрова, Иван Пенчев, Юлиана Караатанасова по време на пресконференцията на НМФ 2021

Фестивалният афиш включва 11 концерта и едно съпътстващо събитие, като класика и джаз, хорови изпълнения, клавирен рецитал, балетен спектакъл, вокални изпълнения и концерти за деца изпъстрят празничната програма. С тазгодишното ни мото „Музиката е енергия“ искаме да насочим вниманието към младите български изпълнители, които вече са утвърдени имена на международните сцени както и да продължим линията за приемственост, за път на младите, изгряващи звезди. Връзката между поколенията е в основата на всяко развитие и напредък - не знаеш къде отиваш, когато не знаеш от къде тръгваш. Затова взаимодействието между поколенията на сцената е толкова важно - и за развитието на културата, и за развитието ни като общество“, сподели програматорът Юлиана Караатанасова по време на пресконференция в клуб „Перото”. Цялото интервю на Радостина Узунова с Юлиана Караатанасова ще откриете в съответния звуков файл също под главната снимка.

Новогодишният музикален фестивал /15 декември 2021 - 1 януари 2022г/ ще предложи за откриването и още едно музикално събитие-  вокален рецитал на Мила Михова и Василена Атанасова – „Другото белканто“ /15 декември от 19:00 часа в зала 9/. Заглавието не е избрано случайно - по думите на Мила и Василена белканто не е просто стил на композиране, белканто е нагласа към пеенето. Самата дума означава „красиво пеене“, а двете дами споделят, че през изминалата и настоящата година са насочили вниманието си към камерната музика. За Мила Михова това е завръщане на сцената на НДК след 3-годишна пауза и истинско вълнение за предстоящия концерт и среща с публиката. Сред композиторите, които двете са подбрали, са Верди, Майербеер, Щраус и Корнголд.

Служебният зам. министър с ресор „Сценични изкуства, художествено образование и авторско право” в Министерство на културата проф. д-р Борислава Танева, подчерта, че за институцията е било истински важно да подпомогне и съхрани такъв значим и дългогодишен фестивал, какъвто е Новогодишният в НДК. „Изключителни адмирации за това, че се обръщате към младите изпълнители, че подпомагате тяхното развитие и надграждане и им предоставяте възможност за сценични изяви“, допълни още тя.

Ключови думи: