До края на юли Националната библиотека отбелязва 110 години от рождението на Люба Велич
Снимка: Национална библиотека Св.св. Кирил и Методий

До края на юли Националната библиотека отбелязва 110 години от рождението на Люба Велич

В зала „История на книгата” на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ можете да разгледате изложбената витрина по повод 110 години от рождението на талантливата българската оперна певица и актриса Люба Велич до края на месец юли .

Експозицията представя книги, албуми, звукозаписи и статии от фондовете на Националната библиотека, свързани с живота и творчеството на оперната прима.

Люба Величкова, с артистичен псевдоним Велич е родена на 10 юли 1913 година в село Борисово (днес Славяново), Поповско. Тя от малка проявява своя музикален талант, свири на цигулка и пее в училищния хор на шуменската гимназия.

Учи пеене при Георги Златев-Черкин, по-късно продължава музикалното си образование във Виенската музикална академия.

Люба Велич е най-известна с изпълнението на главната роля в операта „Саломе” на Рихард Щраус. На репетициите на премиерата присъства самият Щраус, а след представлението той се обръща към българката с думите, които са цитирани  в цялата австрийска преса: „Не знаех, че моята музика е толкова хубава! Вие ми открихте това чрез Вашия глас. Ако Орфей е бил гениален певец магьосник, вие сте наистина неговата дъщеря“.

Люба Велич работи дълго време в Австрия и в „Метрополитън” в Ню Йорк, Съединените щати. Когато си отива от този свят на 2 септември 1996 г., „Щатсопера” за първи път в историята си спуска черни знамена на фасадата на операта. Погребението й се превръща в масова проява на любов и почит към голямата оперна певица, създала най-добрата „Саломе“ на XX век.

Ключови думи:
@