Наближава испанско-мексиканския финал на

Наближава испанско-мексиканския финал на "Камералия" в София

3 юни 2023 , 19:30 ч. Национална музикална академия

С камерен концерт на испанския тромпетист Висенте Кампос, и мексиканския органист Ектор Гусман ще завърши 5-тото издание на фестивала "Камералия". Събитието ще се състои на 3 юни 2023 от 19:30 ч. в концертната зала на Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, разположена на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ № 94. Концертът се осъществява в партньорство с Академията и Посолството на Испания в България.

Програмата съдържа:
Й. С. Бах (1685-1750) - Токата, адажио и фуга за орган в До мажор, BWV 564
Дж. Торели (1658-1709) - Концерт за тромпет в Ре бемол мажор
М. Бернал Хименес (1910-1956) -Токата из “Коледна соната”
Р. Нобле (1920-1999) - Токатина
Р. Мингес Баргес (1971-) - “Контраст” за тромпет и орган
Дж. Тартини (1692-1770)- Концерт за тромпет в Ре мажор
Ф. Лист (1811-1886)- Прелюд и фуга за орган по името на BACH

Вход - с билети

Висенте Кампос, тромпет
Завършва Музикалното училище към Музикалното общество на Монсерат (Валенсия), като по-късно продължава обучението си във Висшата музикална консерватория на Валенсия при професор Висенте Пратс. Носител е на изключителна почетна награда в края на висшето си образование в специалността “Тромпет”, Първа награда на конкурса “Музикална младеж” през 1980 г., Първа награда „Мариано Пуч“ през 1982 г. и Национална музикална награда за 2005г. с “Grup Instrumental” на Валенсия. Висенте Кампос придобива магистърска степен по естетика и музикално творчество от Университета на Валенсия, получава Диплома за допълнителна специализация с изследователска насоченост (DEA), а през 2016 г. -  докторска дисертация с оценка cum laude в Университета на Валенсия. Свирил е като солист със значими оркестри и ансамбли от испанската музикална сцена и е записал няколко албума и компактдискове като солист с различни камерни ансамбли, сред които записа на Concerti Accademici от Франсиско Хосе де Кастро с Collegium Instrumentale, получавайки отлични отзиви от списание “Goldberg”. Бил е солист на “Grup Instrumental”, Симфоничния оркестър на Валенсия, духовата група „Valencia Brass“, както и на Симфоничния оркестър на Навара (OSN) и редовен сътрудник с множество камерни ансамбли и струнни оркестри, като „Софийски солисти”, „Московски виртуози”, „Капела Истрополитана”, „Люблянски камерен оркестър” и др. През 1986г. печели конкурс за преподавател по тромпет, а от 2004 г. е избран за ректор на Висшата музикална консерватория „Салвадор Сеги“ в Кастельон. Той е автор на първия метод за пиколо тромпет, публикуван в Испания, и продължава да работи в областта на научните изследвания. В момента развива активна международна кариера като солист в Европа, Америка и Азия.

Ектор Гусман, орган
Ектор Гусман е един от най-изтъкнатите и уважавани мексикански музиканти на своето поколение. Той е главен диригент на симфоничните оркестри в Plano, Irving и San Angelo, а от 2017 г. и на Симфоничния оркестър в Corpus Christi в САЩ. През 2004 г. той е победител в Международния конкурс „Седем диригента - една палка“ и е назначен за главен диригент на Филхармоничния оркестър на Халиско, Мексико, а от 2010г. е избран за „Почетен диригент“. Бил е гост-диригент на Симфоничните оркестри на Далас, Сан Антонио, Уилинг, Финикс, Тулса и Чикагската симфониета в Съединените щати, на най-важните оркестри в Мексико (National Symphony, State of Mexico Symphony, Filarmonica de la Ciudad de Mexico, UNAM Philharmonic, Xalapa, Chamber of Fine Arts), както и Националния симфоничен оркестър на Доминиканската република, Националния симфоничен оркестър на Панама, Фестивалния оркестър на Гватемала, Японската филхармония, Masan Philharmonic и Gangsam Symphony в Южна Корея, Оркестъра на Оперния и балетен театър в Хо Ши Мин- Виетнам, Колегиум оркестра- Прага, Филхармоничния оркестър на град Жешов, Полша, Симфоничния оркестър на Мурсия, Младежкия оркестър на Област Мадрид и Оркестъра на Санта Чечилия в Испания и симфоничните оркестри на Бари, Санремо, Milano Classica, Sinfonia Venetto, Amadeus Orchestra и Pomeriggi Musicali в Италия. Освен впечатляващата си кариера като диригент, той е много известен като органист. Ученик на Виктор Урбан в Мексико и на Робърт Андерсън и Алфред Моуледус в Съединените щати. Става победител в националния конкурс „Мануел М. Понсе” в Мексико и финалист в най-престижния органов конкурс в света: „Grand Prix de Chartres” във Франция. Изнасял е рецитали на места като Meyerson Symphony Hall (Далас), Spivey Hall (Атланта), Olivet Nazarene University (Илинойс), катедралите на Мексико, Пуебла, Гуадалахара, Морелия, Шартър и международни музикални фестивали в Толедо, Испания, и Самора, Мексико. През 2008 г. получава медала “Моцарт”- най-високото музикално отличие в Мексико, присъждано от Академия Моцарт и Австрийското посолство. За своята забележителна музикална кариера е обявен от Министерството на външните работи на Мексико за „Изтъкнат мексиканец 2018“.

Ключови думи: