Набедиха Беатриче Венеци за «неофашистка»?

Набедиха Беатриче Венеци за «неофашистка»?

Младата диригентка

Публикувано в блога Tous Citoyens прессъобщение от няколко асоциации критикува посещението в Ница на италианската диригентка Беатриче Венеци. Тя е описана като «неофашистка» и близка до министър-председателя на Италия Джорджия Мелони. Град Ница покани италианската диригентка да ръководи местния филхармоничен оркестър за традиционния коледен балет и новогодишния концерт.

Беатриче Венеци, дъщеря на Габриеле Венеци, бивш лидер на неофашистката партия Forza Nuova, е съветник на италианския министър на културата Дженаро Санджулиано.

Прессъобщението гласи: „Бихме искали да припомним политическата и интелектуална позиция на Беатриче Венеци и нейния ангажимент към премиера на Италия Джорджия Мелони като музикален съветник. Както показаха италианските медии, през май 2022 г. тя присъства на конгреса на крайнодясната партия Fratelli d’Italia и има желание да придаде на идеологията, която защитава, възможно най-голяма видимост, използвайки известността си като диригент за тази цел.

Във време, когато крайнодесният екстремизъм и фашизмът станаха нещо обичайно, поканата, отправена към г-жа Венеци в Ница, е политически жест, на който ние категорично се противопоставяме и осъждаме.

Използването на статута й на жена, за да оправдае поканата й от операта в Ница, е неприемливо, като се има предвид, че тя е поддръжник на италианското правителство, което твърди, че ограничава правата на жените и насърчава ценности като „Бог, семейство, отечество“, наследени от идеологията на Мусолини."

Градът и театърът застават зад искането за свобода на артистичното изразяване.

Ключови думи: