Почина сър Андрю Дейвис

Почина сър Андрю Дейвис

Маестрото почина на 80 години

На 80 години издъхна сър Андрю Дейвис. Известният британски диригент беше музикален директор на Операта в Чикаго, припомня Асошиейтед прес. Той беше главен диригент на още три симфонични оркестъра - на Би Би Си, на Торонто и на Мелбърн. Дейвис е починал в събота от левкемия, съобщи в неделя мениджърът му Джонатан Брил.

Диригентът се бори с болестта от 2 години, но тя се е изострила малко след 80-ия му рожден ден на 2 февруари. През декември миналата година той дирижира Чикагския симфоничен оркестър по време на американската премиера на собствената си оркестрация на „Месията“ на Хендел.

„Изключителен музикант, невероятно гъвкав и феноменален колега“, каза сопраното Рене Флеминг в имейл до Асошиейтед прес. „За да бъдеш велик диригент, се изисква особен вид власт, силата да накараш близо стотина музиканти да се подчинят на най-малкия ти жест. Затова е забележително, че дори и с тази сила основното качество на Андрю беше вроденото му щастие. Той беше надарен със заразителна радост, която по някакъв начин проличаваше във всеки такт от музиката му.“

Андрю Дейвис дебютира в Операта в Чикаго през 1986 г. и ръководи около 700 представления на 62 опери от 22 композитори, припомня БТА.

Дебютира като диригент със Симфоничния оркестър на Би Би Си през 1970 г., става асистент-диригент на Шотландския симфоничен оркестър на Би Би Си и на Филхармонията, а през 1971 г. започва да дирижира Симфоничния оркестър на Детройт.

През 1992 г. Дейвис е удостоен с орден на Британската империя. През 2000 година е назначен като музикален директор и главен диригент на Операта в Чикаго.

По време на пандемията Дейвис превежда „Енеида“ на Вергилий от латински на английски език в стихове.

 

Ключови думи: