На 8 март 2023г. Александрина Пендачанска дебютира в Скопие

На 8 март 2023г. Александрина Пендачанска дебютира в Скопие

В рецитала й ще участва нейната ученичка Ралица Богданова

На 8 март от 20:00ч. оперната дива Александрина Пендачанска ще дебютира в Националната опера и балет в Скопие. Събитието се организира с подкрепата на Българския културно-информационен център в Скопие, съобщава БТА по информация на агенция МИА. Диригент ще бъде маестро Бисера Чадловска, а концертмайстор – Климент Тодороски.

Снимка: btvnovinite.bg

Световноизвестната оперна прима ще изпълни арии от Бах, Моцарт, Бизе, Верди, Росини, Леонкавало, Джордано и други пред любителите на класическата музика в Скопие. Специално участие ще вземат ученичката на Александрина Пендачанска и изгряваща оперна звезда Ралица Богданова – сопран, както и местни изпълнители Зоран Сотиров – тенор и Марян Йованоски – баритон.

Александрина Пендачанска е родена в семейство на известни музиканти и на петгодишна възраст започва да учи пиано в НМУ "Любомир Пипков" в София. Завършила е пиано и пеене, а майка й, оперната звезда Валери Попова (сопрано), е неин вокален педагог. Пендачанска дебютира на 17 години с арията на Виолета от "Травиата" на Верди, изпълнена от знаменитата Гена Димитрова на гала концерт в София. Две години по-късно тя дебютира на оперната сцена като Лусия де Ламермур в Билбао. Носител е на престижни награди от световни конкурси.

През последните сезони Александрина Пендачанска гостува на престижни оперни сцени - в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол, Екс ан Прованс, Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден-Баден, Тулон, Авиньон, Москва. Неотдавнашната изява на Александрина Пендачанска като Лейди Макбет в новата постановка на операта "Макбет" в Гран Театро ди Лисеу в Барселона пожъна голям успех. Българското сопрано участва в премиерната постановка за откриването на Болшой театър "Руслан и Людмила", изпълни военен реквием от Великобритания с Лондонската филхармония на фестивала "Ростропович" под диригентството на Владимир Юровски. Репертоарът й включва още Реквием от Верди, Стабат Матер и Малка тържествена меса от Росини, "Цар Давид" от Онегер и др. 

Ключови думи: