На 28 юни в зала България световнопризнатият ни диригент Павел Балев дирижира симфоничен концерт с произведения на Владигеров, Големинов и Брукнер

На 28 юни в зала България световнопризнатият ни диригент Павел Балев дирижира симфоничен концерт с произведения на Владигеров, Големинов и Брукнер

Солист е пъвата жена концертмайстор на Виенската филхармония Албена Данаилова

На 28 юни 2023г. от 19.00ч. в зала "България" почитателите на класическата музика ще се насладят на вълнуваща симфонична вечер с музиката на двама гениални български композитори Панчо Владигеров и Марин Големинов и един от най-ярките представители на немския романтизъм Антон Брукнер. Солист в концерта, дирижиран от маестро Павел Балев, е концертмайсторът на Виенска филхармония Албена Данайлова. Събитието с участието на оркестъра на Държаван опера Варна е акцент в програмата на тазгодишното издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици“.

„За чуждите автори има кой да се грижи. За нашите трябва да се погрижим ние.“ – това е заветът на един от най-бележитите български диригенти Добрин Петков (1923-1987). В негова памет Марин Големинов написва „Ламенто за оркестър", с което ще бъде открит концерта.

Концерт за цигулка и оркестър №1 на Панчо Владигеров влиза в историята като първият български опус в жанра цигулков концерт. Отпечатан е през 1922 г. във виенското издателство „Универсал Едисион“. Владигеров е едва 22 годишен, когато представя произведението като дипломна работа в майсторския клас на Академията за изкуства в Берлин. Удивен от майсторството на младия композитор, известният цигулар проф. Густав Хавеман се наема да изпълни концерта с Берлинската филхармония на 5 март 1921 г. в „Бетовеновата зала”, под диригентството на легендарния Фриц Райнер.

Творбите на Брукнер, един от най-големите симфоници на ХІХ век, и днес остават единица мярка за високия професионализъм на всеки диригент и оркестър. Във вечерта на 28 юни в зала България ще прозвучи неговата Симфония в ре минор №0.

„Познавам се отпреди с маестро Павел Балев, с когото имахме премиера в Германия – споделя Албена Данайлова по време на репетициите за концерта - Сблъскването с една симфонична творба на Панчо Владигеров, написана за цигулка и оркестър, както и с обигран диригентски жест, който събира нещата заедно, е вълнуващо. Да, развълнувана съм, защото съм на родна сцена и ми предстои среща с публиката.“

Албена Данаилова е първата жена, която става концертмайстор на познатия със своя консерватизъм оркестър на Виенската филхармония. Тя се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 година. От 2011 е водач на „Ensemble Wien“. Безспорен талант и изключителен професионалист, освен като концертмайстор, Албена Данаилова има успешна кариера и като солист и камерен музикант. Свири на цигулка Страдивариус „Ex-Haemmerle” от колекцията на Австрийската Национална Банка.

Световнопризнатият български диригент Павел Балев, който работи със звезди като Томас Хемпсън, Анне – Софи Мутер, Едита Груберова, Kрасимира Стоянова, Веселина Кацарова, Лука Пизарони, Рамон Варгас, Диана Дамрау, Пьотр Бечала и Анна Нетребко Генерален музикален директор на оперните театри в Лимож, Франция и Нордхаузен в Германия, изтъкнатият творец е и Постоянен гост диригент на Държавна опера Варна от 2022 г.

Билети за Симфоничния концерт на 28 юни в Зала "България" може да закупите на касата на залата и в мрежата на Еventim.

Ключови думи: