На 25 юни откриват тазгодишния Международен музикален фестивал „Варненско лято“ 2022

На 25 юни откриват тазгодишния Международен музикален фестивал „Варненско лято“ 2022

Музикалните събития продължават до края на юни и през юли

Чуйте повече за програмата на престижното музикално събитие от интервюто на Радостина Узунова с артистичния директор на ММФ "Варненско лято" Марио Хосен, разположено в звуковия файл под главната снимка!
 
 
На 25 юни от 20:00ч. във Варненския драматичен театър предстои официалното откриване на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2022. Симфоничният оркестър на Държавна опера Варна ще бъде дирижиран от Микола Дядюра - артистичен ръководител на Националната филхармония на Украйна. Във варненският оркестър, който миналата година отбеляза 75-годишен юбилей, ще участват и гост-музиканти от Киевската националната филхармония. Солисти са легендата на корейската цигулкова школа, цигуларят Донг Сук Канг, пианистът Флориан Крумпьок – високо ценен интерпретатор на Бетовен, както и българската виолончелистка, професор във Виенския частен музикален университет Лилия Байрова - Шулц. По традиция фестивалът ще бъде открит с изпълнение на рапсодия „Вардар” от Панчо Владигеров. В програмата са включени Тройния концерт за цигулка, виолончело, пиано и оркестър на Лудвиг ван Бетовен и Симфония №9 „Из Новия свят“ на Дворжак. Ще бъде представена за първи път във Варна и творба на украинския композитор Валентин Силвестров.
 
ММФ „Варненско лято“ 2022 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата, Национално училище по изкуства „Добри Христов“, Театрално-музикален продуцентски център - Варна, и със съдействието на Градска художествена галерия "Борис Георгиев", Регионален исторически музей, Дворец на културата и спорта – Летен театър и Фестивален и конгресен център – Варна.
Ключови думи: