На 13 януари в Катовице откриват най-големият орган в Европа

На 13 януари в Катовице откриват най-големият орган в Европа

В Полша

Финландският композитор и диригент Еса-Пека Салонен ще дирижира Националния симфоничен оркестър на Полското радио (NOSPR) и солистката Ивета Апклана в световната премиера на новия му Концерт за орган, поръчан от NOSPR, Филхармоничната фондация на Берлин, Симфоничния оркестър на Финландското радио, Парижката филхармония, Филхармонията на Лос Анджелис и Северно-немския радиооркестър на Филхармонията на Елба. Той е в основата на програмата, която също така включва Четвъртата симфония на Лютославски и сюита из балета „Чудният мандарин“ от Бела Барток. Така на 13 януари 2023г. ще бъде поставено началото на поредица от събития в чест на новия орган, изграден в Катовице, Полша, който е най-големият в Европа.

Новият инструмент има повече от милион части, повече от 7000 тръби, с размери 13 метра височина, 9 метра ширина и 6 метра дълбочина (обем от 150 квадратни метра, еквивалентен на едноетажна къща). Има вградена конзола с четири мануала и електромеханично двойно действие, както и мобилна конзола, която може да се използва заедно с оркестър навсякъде на сцената.

 

Конструирането на органа започна през април 2017 г. Това е най-големият инструмент, създаван някога от словенските производители на органи Š krabl. Новият орган струва 20,6 милиона злоти (около 4,5 милиона евро). Построен е след консултация с архитекта на залата на NOSPR Томаш Кониор и органиста и преподавател Юлиан Гембласки.

Създаден във френски симфоничен стил, новият орган е вдъхновен както от инструментите в катедралата на Руан, така и от парижката катедрала Нотр-Дам в Париж. Основното моделиране следва широката концепция на пионера и изтъкнат строител на органи Аристид Кавайе- Кол  в края на 19 век. Това е изключителен инженерен подвиг, който, макар и до голяма степен механичен, включва и модерни електромагнитни, електронни и оптични системи, което го прави един от най-напредналите в технологично отношение изградени органи.

 

Снимка: https://nospr.org.pl/

Новият орган е емблемата на новата концертна зала NOSPR с 1800 места в Катовице. Тя е дом на Симфоничния оркестър на Полското национално радио и е смятана за една от най-добрите концертни зали в Европа от откриването си през 2014 г.  Това е единствената концертна зала в Полша и една от само двете в Централна и Източна Европа, които са приети в ECHO - международна организация, която обединява 21 от най-престижните концертни зали в Европа.

Залата е проектирана от Konior Studio в Катовице, съвместно със специалиста по акустика Ясухиса Тойота от Nagata Acoustics, който помага за проектирането на Концертната зала „Уолт Дисни“ в Лос Анджелис и Парижката филхармония и др. В допълнение към основната музикален салон, има зала за камерна музика, образователни пространства, в които се провеждат стотици концерти и семинари на много от водещите световни оркестри и музиканти.

Модерната тухлена сграда се намира на мястото на бивша въглищна мина. Благодарение на своята богата програма от концерти и събития, концертната зала в Катовице се превърна в динамичен и популярен символ на културния ренесанс на този силезийски индустриален център.

Ключови думи: