На 12 ноември Музикалният театър играе в памет на проф. Светозар Донев
Светозар Донев - честване на 85-тия му юбилей в Музикалния театър
Снимка: ДМБЦ-София

На 12 ноември Музикалният театър играе в памет на проф. Светозар Донев

Поклонението ще се състои на 12 ноември от 16ч. в църквата на Централните софийски гробища

Музикалният театър играе оперетата „Една нощ във Венеция" в петък, 12 ноември, в памет на проф. Светозар Донев (1933-2021), който ни напусна преди дни. Донев е епоха в историята на Музикалния театър и един от доайените на оперетния и мюзикълния жанр в България.

Роден е на 29 януари 1933 година в София. Завършва режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, специализира в Лондон, Москва и Париж. Професор по актьорско майсторство и оперна режисура в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Светозар Донев има над 250 постановки на оперни, оперетни и мюзикълни спектакли в България и чужбина.

Светозар Донев репетира мюзикъла Моята прекрасна лейди , в главната роля Лиляна Кисьова,1965 год

Близо 65 години от своя живот той посвещава на сцената, а половината от тях - на Музикалния театър. Още като дете играе в спектакъл с легендарната Мими Балкански, а след години тя  участва в първия му режисьорски спектакъл на същата сцена. В Музикалния театър работи и с други големи имена на оперетата у нас: Видин Даскалов, Лиляна Кошлукова, Минко Босев, Лиляна Кисьова, Тинка Краева, диригента Росица Баталова, хореографа Фео Мустакова и други.  

На сцената на Държавния музикален театър „Стефан Македонски” Донев поставя над 80 оперети и мюзикъли. Сред тях са „Принцесата на цирка”, „Царицата на чардаша”,„Веселата вдовица” и други. Пръв поставя мюзикъл на българска сцена - „Бел Ами” на Кройдер през 1963 година, след това и „Моята прекрасна лейди” от Фредерик Лоу, който се играе с голям успех. През 90-те години на сцената на Музикалния театър под режисурата на Донев са и първите постановки в България на мюзикълите на Андрю Лойд Уебър „Исус Христос - суперзвезда”, „Котки”, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха” и други. Той режисира и много български оперети и мюзикъли от Парашкев Хаджиев, Жул Леви, Димитър Вълчев, Александър Йосифов.

Светозар Донев с Минко Босев и Лиляна Кисьова на репетициите на мюзикъла Моята прекрасна лейди,1965г

През периода 1996 – 2009 година, когато за втори път е директор на Държавния музикален театър „Стефан македонски”, трупата изнася гастроли два пъти в годината в Германия, Австрия, Швейцария и Дания. В годините от 2007 до 2009 солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър гостуват три пъти в Япония.  

В своите спомени Светозар Донев признава: „Обичах всички в театъра – солисти, хористи, музиканти, сценични работници. Срещах се с тях и разговаряхме като равни. Опитвах се да им помагам с каквото мога.  Макар че имам семейство, което много обичам – моето второ семейство беше Музикалният театър”.

Светозар Донев на юбилея на Мими Балканска

На сцената на Музикалния театър продължава да се играе неговия режисьорски спектакъл на оперетата на Щраус „Една нощ във Венеция”. Този месец се навръшват 20 години от неговата премиера на 17 ноември 2001 година. Първоначално спектакълът е поставен на немски за гастроли на театъра в Германия и Австрия. След това продължава да се играе на български език и вече 20 години се радва на любовта на публиката.

Оперетата Една нощ във Венеция в Музикалния театър

На 12 ноември от 19:00 часа трупата на Музикалния театър играе в памет на проф. Светозар Донев. Участват солистите: Добрина Икономова (Анина), Пеньо Пирозов (Гуидо, Херцог на Урбино), Илиана Генева (Чиболета), Богомил Спиров (Кармело), Александър Мутафчийски (Папакода), Румен Григоров (Джорджо Тестачо), Иван Панев (Бартоломео Делакуа), Юлия Маринова (Барбара Делакуа), Александър Василев (Стефано Барбучо), Георги-Маноел Димитров (Енрико Пизели), Иван Христов (Чентурио), Грозданка Филипова (Агрикула Барбучо)

Солист на балета – Йоанна Стоянова
Със специалното участие на ученици от НУТИ.

Хор, Балет и Оркестър на Музикалния театър с диригент Огнян Митонов

В памет на проф. Светозар Донев Класик ФМ радио ще излъчи едно от последните интервюта, което даде той, в "Съботното сутрешно кафе" с Радостина Узунова на 20 ноември от 10 до 12ч.

Ключови думи: