Първият български танго оркестър ще свири в София навръх Световния ден на тангото
Снимка: Tanguerin

Първият български танго оркестър ще свири в София навръх Световния ден на тангото

11 декември 2022г., 18:00ч., Зала "България"

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с бандонеониста Стоян Караиванов и организатора на събитието Иво Парушев, разположено в звуковия файл!

Тази година Световният ден на тангото ще бъде отбелязан в София с едно знаменателно събитие - премиерния концерт на Orquesta Tipica Libertango, първия български оркестър, чиито инициатор, създател и ръководител е талантливияt български бандонеонист Стоян Караиванов. Репертоарът на Orquesta Tipica Libertango е изцяло посветен на класическото аржентинско танго, като основната цел на музикантите е изследването и интерпретирането на оригиналните аранжименти на най-великите оркестри и изпълнители от историята на жанра. За своя първи концерт оркестърът е избрал да престави програма от известни танга с аранжиментите на легендарния Освалдо Пулиезе – ръководител на един от най-обичаните оркестри в историята на аржентинското танго. Характерният ритъм, динамиката, виртуозността, драматизма – всичко това прави аранжиментите на Освалдо Пулиезе изключително популярни както в танцовите салони, така и в концертните зали по света. Стилът на оркестъра на Пулиезе е префектният мост между традиционната и съвременната танго музика и не случайно е залегнал в основата на сценичното танго, такова каквото го знаем от големите танго шоу-спектакли. Софийската публика ще може да се убеди в това гледайки танцовите изпълнения на световния шампион по сценично танго Макс ван дер Воорде от Аржентина, който пристига в София специално за да танцува на концерта със своята партньорка Ралука Алдеа. Един наистина подобаващ старт за първия български танго оркестър!

Orquesta Tipica Libertango e създаден и ръководен от Стоян Караиванов - най-известния изпълнител на бандонеон в България и единствения бандонеонист в страната, който изпозлва класическа Аржентинска система. Стоян започва музикалната си кариера като изпълнител на баян и акордеон, печелейки редица награди и изнасяйки концерти в България и много други държави, сред които Австрия, Германия, Италия, Словакия и др. Отличен е и с почетна грамота за високо изпълнителско майсторство от Българската академия на науките и изкуствата. Любовта му към аржентинското танго го насочва към най-типичния за този жанр инструмент - бандонеона. Формирането му като бандонеонист започва с обучение при проф. Фабио Фуриа в Консерваторията “Джовани Пиерлуиджи да Палестрина“ в Каляри, Италия и преминава през уроци и майсторски класове при такива имените изпълнители на бандонеон, като Хуан Хосе Мосалини и Даниел Бинели. Талантът и уменията на Стоян бързо го превръщат в най-търсения бандонеонист в България, често канен като солист от водещите симфонични оркестри и камерни ансамбли в страната. През 2021 г. става част от квинтет с участието на прочутия български пианист Людмил Ангелов, с който в серия концерти пресъздава репертоара на легендарния квинтет на Астор Пиацола. Най-новият проект на Стоян е създаването на първия български типичен танго оркестър (“orquesta tipica”), изключително амбициозна задача имайки предвид, че в нито едно българско музикално учебно заведение не се преподава аржентинско танго. За целта музикантите на оркестъра, подбрани чрез взискателен кастинг, преминават през специално обучение включващо майсторски класове за танго оркестър водени от Даниел Бинели - един от най-известните бандонеонисти, педагози, изследователи и аранжори в областта на аржентинското танго, ръководил и участвал в множество знакови оркестри за жанра. Стоян притежава и свири на оригинален бандонеон Алфред Арнолд (най-прочутия исторически производител на бандонеони) от 1935 г., който е сред малкото екземпляри запазени в перфектно състояние и абсолютно оригинален вид.

Специален гост на концерта е един от най-уважаваните и харесвани танцьори на аржентинско танго по света Макс ван дер Воорде. Още съвсем млад той започва своята кариера като преофесионален танцьор в някои от най-известните танго шоу спектакли в Буенос Айрес, като Tango Porteño, Gala Tango, Tango After Dark, а впоследствие става част от известните трупи Tempo Tango, Pasión de Tango и Tango Fire. През 2011, заедно с тогавашната си партньорка Соланж Акоста, печели световния шампоинат по танго в Буенос Айрес в категорията сценично танго. Освен хореограф и танцьор Макс е и много популярен учител, обикаляйки целия свят да преподава и да участва в големи международни танго фестивали. По време на концерта в зала България на 11 декември той ще танцува заедно с изтъкнатата румънска танцьорка, хореографка и преподавателка на аржентинско танго Ралука Алдеа.

След концерта в зала “България” честването на Деня на тангото ще продължи в камерната зала с ежегодния Танго бал, на който танцуващите танго традиционно се събират за да отбележат празника танцувайки на специално подбрана музика от Златната ера на тангото. За изискания стил на вечерта ще допринесе и специалният Champagne Bar на който гостите ще могат да опитат шампанското Sanger Tango Paradoxe Rose, създадено за да се пие под звуците на танго.

Ключови думи:
@