На 109 години почина най-възрастната виртуозна пианистка

На 109 години почина най-възрастната виртуозна пианистка

Колет Маз

Френската пианистка Колет Маз си отиде на 19 ноември 2023г.. По-рано тази година тя издаде четвъртия си албум, което я прави един от най-възрастните активни музиканти в света. 

Колет Маз e родена на 16 юни 1914 г., само няколко седмици преди избухването на Първата световна война. На две години невръстната Колет за първи път чува децата на съседите от горния етаж да свирят на пиано. След това тя започва сама да изсвирва мелодиите с един пръст, което подтиква родителите й да я запишат на уроци по пиано.

Когато е на 15-годишна възраст, е приета да учи в престижното École Normale de Musique в Париж, където нейни преподаватели са знамените Алфред Корто и Надя Буланже.

От 18-годишна тя живее в апартамент на 14-ия етаж в сграда с изглед към Сена в Париж. През цялата си кариера, включително до края на живота си, Колет Маз посвещава голяма част от времето си на работа като педагог, преподавайки пиано на млади музиканти.

Едва на 84 години Колет Маз издава първия си албум. Почти 20 години по-късно, на 103 години, тя записва албум на любимия си композитор Дебюси.

В записите й тя демонстрира забележителна дълбочина на музикалното майсторство и проницателност.

„Трудната част“, казва тя приживе, „е да поддържаш редовна практика. Трябва да тренираш много... в училище трябва да тренираш ума си всеки ден, а това става толкова бързо, ако го правиш редовно“. В едно интервю Маз признава, че продължава да свири: „Защото това е моят живот... пианото е приятел.“

Дълбок поклон!

 

Ключови думи:
@