Ансамбъл MYX`D покориха Люксембург и ще свирят в София

Ансамбъл MYX`D покориха Люксембург и ще свирят в София

Музикантите получиха признание извън родината си

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми с цигуларката Смиляна Лозанова и кларинетиста Димитър Московски от ансамбъл MYX`D, разположено в звуковия файл под главната снимка!

Сериозен успех постигна ансамбъл MYX`D, които бяха поканени да изнесат рецитал в Люксембург по повод отминалия Ден на Европа. Събитието бе част от Музикалния фестивал Les Concerts du Foyer Européen, чийто артистичен директор е българската композиторка Албена Петрович-Врачанска. В програмата бяха изпълнени две световни премиери от Константин Илиевски - Квинтсоната за пиано, кларинет, две цигулки и виолончело - и Шин-Лей Чен (Hsin-Lei Chen) - "Пролет", от цикъла "Четирите сезона на дървото", написани специално за тях. Българските музиканти получиха положителни отзиви и за изпълнението на една от най-монументалните камерни творби на Оливие Месиен "Квартет за края на времето" - изключително трудна от техническа гледна точка творба, която не се изпълнява често, а в Люксембург дори не е свирена. 

Цигуларката Смиляна Лозанова и кларинетиста Димитър Московски признаха за премеждията преди музикалната проява- счупено чело в самолета три дни преди концерта в Люксембург, както и скъсани струни на рояла часове преди началото на проявата.

Сега музикантите от „MYX’D“ се завръщат на българска сцена с оригиналния спектакъл „В тишината“, който е плод на сътрудничеството им с композитора Асен Аврамов и режисьора Борис Радев. Акцентът на творбата е музиката – красива, хармонична, мистериозна, драматична и завладяваща. Издишането на кларинета, пицикатото на цигулката, тайнственото тремоло на струните на пианото постепенно се наслагват, демонстрирайки процеса на зараждане на музиката от тишината. Сценичната интерпретация е допълнена от светлинен и звуков дизайн в търсене на многостранно сетивно изживяване на публиката.

 В столичния културен живот съществува нарастваща аудитория, която търси изкуството на днешния ден, затова и пространството, в което да бъде представен спектакълът, е много внимателно подбрано. Театрална работилница „Сфумато“ вече има репутация на експериментаторска сцена, но главно в сферата на театралното изкуство. Представянето на музикален концерт на сцената на „Сфумато“ дава възможност на редовната публика на театралната работилница да се идентифицира с изкуството по нов начин и да се запознае отблизо с творческата дейност на новосъздадения ансамбъл „MYX’D“.

Премиерата на „В тишината“ се състоя на 15.06.2021 г., а новата възможност за публиката, за да се наслади на преживяването, е на 28 май /събота/ от 19.00ч. в залата на „Сфумато“. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура“ и с любезното съдействие на Театрална работилница „Сфумато“. С подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“.

„MYX’D“ е камерен ансамбъл, ориентиран към съвременна музика. Музикантите от състава изповядват философията, че да служиш на музиката означава да я споделяш с много хора. Обединени от идеята да създават уникални преживявания за своите слушатели, членовете на „MYX’D“ целят да поднесат класическата музика по спонтанен и интригуващ за възприятията на съвременния човек начин, както и отрано да закърмят най-малките слушатели в духа на това изкуство. Образователни концерти за деца и концерти за възрастни на нестандартни места са някои от посоките, в които MYX’D адаптира своя репертоар и изгражда своята изпълнителска стратегия.

В творческия процес на „MYX’D“ особено се ценят новаторството и експериментирането. Всеки един от музикантите дава най-доброто от себе си, за да се създаде онази специална колективна енергия, която радва и вдъхновява както изпълнителите, така и слушателите. Петимата музиканти от ансамбъла са цигуларите Смиляна Лозанова и Юлиян Стоянов, кларнетистът Димитър Московски, виолончелистът Кристиян Чернев и пианистът Мирослав Георгиев. Техният артистичен път обединява образователен и професионален опит от най-добрите американски и европейски училища и университети, както и престижни изпълнителски организации от различни части на света – от Северна и Южна Америка до Европа и Южна Африка.

Ключови думи: