Музикалният свят реагира на кризата между Русия и Украйна

Музикалният свят реагира на кризата между Русия и Украйна

Първи коментари и решения

Украинският национален оперен и балетен театър  „Тарас Шевченко“ затвори врати заради военния конфликт с Русия, който избухна рано тази сутрин. „Във връзка с влизането в сила на Указ на президента на Украйна №64 / 2022 за режим на военно положение от 24.02.2022 г. на цялата територия на страната, Националната опера на Украйна временно преустановява своите представления“, съобщават от културната институция. От оперния театър уточняват, че след прекратяване или премахване на военното положение той ще възобнови изцяло работата си. В сградата, построена през 1901г., няма да се допускат посетители, като все още липсва информация за възстановяването на сумите от предварително закупени билети.

Многобройни са публикациите на музикантите в социалните мрежи, които следят събитията. Диригентката Оксана Линив написа в профила си: "Вчера дирижирах във Концертхаус Виена "Реквием" от Дворжак и посветих този трогателен концерт на моята родна страна Украйна. Но днес в 05.00 сутринта се събудих от обаждане на майка ми с шокиращо съобщение - Войната започна... Сега всеки е отговорен за това, какво ще стане сега, всеки може да помогне, моля не мълчете!". Линив публикува актуални кадри от Летище Ивано-Франковск, Югозападна Украйна, както и изявление на виолистката от Младежкия симфоничен оркестър на Украйна Виктория Менджул. Младата инструменталистка описва картината така: „Обстрелвани са Киев, Харков, Одеса, Мариупол, Луцк и други градове. Чухме експлозии. Нашите военни цели, поразени от руски снаряди, сега горят. В градовете се чуват сирени. Приятелите ми от Киевската музикална академия отидоха там рано сутринта, за да спасят инструментите си. Следващата седмица трябваше да свиря в майсторски клас, планираха се концерти. Сега всичко това няма да се случи, защото мисля преди всичко за безопасността на себе си и на близките си. Русия извършва ужасен терор, иска да завземе нашите земи. Но ние сме силни, ще се борим. Трябва обаче да помогнем. Искам да мисля за музика и да предавам на хората изкуството си, но сега мисля за моята армия и кака да помагам на родината си. Изкуството трябва да бъде свободно, Украйна трябва да бъде свободна. Подкрепете ни и не позволявайте на окупатора да отнеме това, което обичаме“.

Цигуларката Лиза Батиашвили изрази възмущението си в своя фейсбук профил, като посочи, че Русия е обявила война на целия западен свят, „както се очакваше“. 43-годишната музикантка от грузински произход написа: „Обичам ви свободни хора на Украйна!!! Не знам как можем да ви помогнем в момента, но моля, бъдете силни. Също така хората на фронтовата линия... всички вие сте герои и светът не ви е послушал навреме!“.

Ключови думи: