Музикалният директор на Оркестъра на Сан Ремо ще дирижира Софийската филхармония

Музикалният директор на Оркестъра на Сан Ремо ще дирижира Софийската филхармония

Джанкарло де Лоренцо поема палката на 31 август 2023г.

На 31 август 2023, четвъртък, 19:00ч., зала „България“ маестро Джанкарло де Лоренцо ще дирижира Софийската филхармония във финалния концерт от летния сезон "Споделете музиката". Събитието се осъществява с подкрепата на Столична община – Календар на културни събития.

В програмата ще прозвучат "Тъжен валс" оп.44 от Ян Сибелиус, Сюита из балета "Лешникотрошачката" от Пьотър Илич Чайковски и Сюита из филма "Ла Страда" /"Пътят"/ от Нино Рота.

Билети ще намерите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим

Италианският диригент Джанкарло де Лоренцо завършва с отличие орган и органова композиция при Ф. Кастели в Музикалното училище в Бреша, след което следва в Музикалния отдел на Факултета по литература и философия в Болоня и едновременно учи композиция и оркестрово дирижиране при Джузепе Каталдо.
 
От 1992 е диригент на Orchestra Vox Aurae в Бреша, през 2003 става артистичен директор и първи диригент на оркестъра на театър „Олимпик” във Виченца, с който прави няколко турнета из Италия и в чужбина. Дирижирал е с успех редица италиански и чуждестранни състави – Симфоничните оркестри на Сан Ремо, Падуа, Венеция, Абруза, Прага, Вроцлав, Киев, Торино, Ривърсайд (Ню Джърси), Торонто, Кипър, Истанбул, Магдебург, Билбао, Лисабон, Мексико, Мадейра, Екстрамадура, Маракайбо, Манаус, на Националния театър в Бразилия, Белградската филхармония, Филхармонията на Храдец Кралове, Оркестър „Ермитаж” – Санкт Петербург и др. Както и „Solisti di Perugia”, „Pomeriggi Musicali” – Милано, „Virtuosi Italiani”, камерните оркестри на Майнц и Истанбул, Бароков ансамбъл – Хелзинки. Джанкарло де Лоренцо е познат и на българската публика, изнасял е концерти със Софийска филхармония и Варненска филхармония. През 2008 и 2009 дирижира серия концерти в Европа на Филхармоничния камерен оркестър – Мюнхен и Лондонските „Mozart Players”.
 
През 2009 дирижира Симфоничния оркестър на Абруза в Миланския оперен театър "Ла Скала" в специален концерт след голямото земетресение в подкрепа на възстановяването на „Театро комунале” в Акуила. По същия повод през 2010г. дирижира концерт в Академия „Санта Чечилия” в Рим и издава компактдиск с кларинетиста Фабрицио Мелони. През 2012 – 2013 ръководи Оркестъра на театър „Карло Феличе” в Генуа. По това време е поканен на фестивала в Сантандер да дирижира Симфоничния оркестър на Билбао в изпълнението на „Трилогия” от Оторино Респиги и световната премиера на Десетата симфония на Томас Марко.
 
Джанкарлo де Лоренцо е и оперен диригент, ангажиран за редица постановки в Операта в Сеул на „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт, „Риголето” от Верди, „Слугинята господарка” от Перголези, „Сеньор Брускино” от Росини, „Севилският бръснар” от Паизиело, „Любовен елексир” от Доницети и „Травиата” от Верди в Операта в Тирана.
 
Де Лоренцо е артистичен директор на музикалния сезон „Spazio Sinfonico” в Бреша, Италия. От януари 2012 е назначен за главен гост-диригент на Симфоничният оркестър на Гросето.
 
От 1 януари 2015 той също така е артистичен директор и музикален директор на Симфоничния оркестър на Сан Ремо – един от най-старите и престижни италиански състави, създаден през 1905, той е част от 14-те концертни оркестрови институции, признати от Италианската държава и е културна институция от регионален интерес на областта Лигурия.
Ключови думи: