Музикалната академия в Будапеща отличи Джон Елиът Гардинър

Музикалната академия в Будапеща отличи Джон Елиът Гардинър

В началото на седмицата

Музикалната академия "Ференц Лист" в Будапеща удостои диригента сър Джон Елиът Гардинър със званието "Доктор хонорис кауза". Признанието, което институцията прави само по изключение, както беше отбелязано на церемонията, се е състояла за последен път преди 20 години. Тогава почетното звание е получил цигуларят Йехуди Менухин.

„Джон Елиът Гардинър е изключителен представител на международния музикален живот, чиито професионални постижения са обект на засилено внимание от десетилетия. Той е емблематична фигура както в изследванията, така и в изпълнението на старинна музика“, каза ректорът на Академията Андреа Виг.

Ден преди това Английски барокови солисти с диригент Джон Елиът Гардинър изпълниха програма от оркестрови произведения на Хайдн и Моцарт в Националната концертна зала "Бела Барток" в Будапеща с участието на прочутите Изабеле Фауст и Антоан Тамест, които бяха солсти на концерта.

В приветственото си слово Каталин Комлош, почетен професор на Музикалната академия в Будапеща и изследовател на клавирната музика и изпълнителската практика от 18-ти век, отличи брилянтният талант на Гардинър, интелектът му на историк, неговата харизма и магическа сила в изпълнението. Преподавателката изброи някои от акцентите в репертоара на Гардинър: Dixit Dominus на Хендел, Missa Solemnis на Бетовен, Немски реквием на Брамс, кантатите на Бах и няколко произведения на Моцарт. "Сър Джон Елиът Гардинър също е забележителен учен, например през 2013 г. е публикувана книгата му "Музика в замъка на небето: Портрет на Йохан Себастиан Бах", добави Комлош,  като подчерта, че "да си изпълнител и учен изисква две много различни личности, но те се подсилват взаимно в областта на исторически информираното изпълнение".

Сър Джон Елиът Гардинър определи това отличие като "специално и вълнуващо преживяване". По думите му, „има почести, които човек приема с благодарност, но званието е много значима, много дълбока и огромна чест поради забележителната история на Академията Лист и цялата традиция на унгарската музика, която е изключително важна и ценна, така че съм много благодарен”.

Един от най-великите диригенти на нашето време сър Джон Елиът Гардинър е пионер в областта на исторически информираното изпълнение, като е специализиран в творчеството на Монтеверди, Бах, Моцарт и Бетовен, но също и Брамс, Берлиоз, Масне, Бизе, Равел и Шуман. Роден през април 1943 г., Гардинър учи история и музика в Кралския колеж, Кеймбриджкия университет. Маестрото е основател и диригент на хор „Монтеверди“, „Английски барокови солисти“ и Оркестър „Революционен и романтичен“, но и редовно дирижира съвременни инструментални ансамбли. По време на кариерата си е получил множество награди и почетни звания.

Ключови думи: