Тази събота предстои „Музикален дуел на импровизациите
Снимка: Foundation Piano extravaganza

Тази събота предстои „Музикален дуел на импровизациите"

В зала „България“

Чуйте повече от интервюто на Юра Трошанова със Светлана Авдала от организационния екип на проявата, разположено в звуковия файл под главната снимка!

На 16 октомври от 19.30 ч. в зала „България“, в рамките на фестивала „Пиано Екстраваганца", двама талантливи пианисти – Ангел Николов и Мартин Марков, ще се състезават с клавирни импровизации върху познати и любими фолклорни мелодии на етносите в България.

Ангел Николов и Мартин Марков са млади джазмени, но вече със значителен опит като композитори и изпълнители, печелили награди в български и международни конкурси със своите импровизации и авторски композиции. Те ще представя пред публика  изкуството на музикалния дуел, в който изтеглените задачи и теми ще бъдат избирани на случаен принцип от мелодии, базирани върху фолклора на етническите малцинства в България. Фолклорните теми и задачи са селектирани от нашия изтъкнат джазмен Любо Денев. Те са групирани в отделни рундове.  

Критериите за оценка на импровизациите са не само „по-бързо” и „по сръчно”, но и с повече въображение и блясък. Оценяват, коментират и избират тричленно жури в състав: проф. Виктор Чучков, проф. Сабин Леви, Минко Ламбов.

Водещ на музикалнообразователното шоу ще бъде актьорът Иван Юруков, който заедно с музикалния консултант Любо Денев ще се включват в сценичното и музикално действие.

Представлението ще е безплатно за ученици от музикалните училища и за студенти от Консерваторията. Организатор е Алеф Бет ЕООД,. Събитието е финансирано по проект от Национален фонд "Култура", с партньорството на БНР и организацията на евреите „Шалом“.

Ключови думи: