„Музика за струнен квартет“ на младия Бърнстейн – с първи студиен запис едва сега
Снимка: parmarecordings.com

„Музика за струнен квартет“ на младия Бърнстейн – с първи студиен запис едва сега

Композицията е от 1936г.

„Музика за струнен квартет“ на Ленард Бърнстейн (1918–1990), композирана още през 30-те години на ХХ век, получава едва сега своя премиерен студиен запис. Албумът предстои да бъде издаден скоро и в него ще бъде включена и новооткритата втора част на камерната композиция, която все още не е изпълнявана публично. Това съобщи PARMA Recordings, продуцентската компания в региона на Нова Англия, Масачузетс, ангажирана с процеса на първия запис и неговото издание. „Наистина е рядко събитие да представиш каквато и да е премиера на велик майстор от ранга на Бърнстейн, а още повече в нея да присъства и нещо напълно нечувано досега“, заяви Боб Лорд, изпълнителен директор на американската компания, добавяйки: „За нас е чест да ръководим този исторически проект“. За американската музика проектът наистина има историческо значение, защото попълва една непозната част от каталога с творбите на влиятелния композитор и диригент, а и след повече от 80 години хвърля нова светлина върху неговите търсения в камерния жанр.  

„Музика за струнен квартет“ е композирана от Бърнстейн през 1936г., когато той е едва на 18-годишна възраст, докато е бил студент в Харвардския университет в Кеймбридж. Изпълнена е за първи път пред публика едва миналата година, през ноември 2021г. в новооткрития по-рано (през 2019г.) Център за музика и обучение Linde Center for Music & Learning, разположен в северната част на кампуса „Бърнстейн“ в Тенгълууд, Бостън. В това първо публично представяне са участвали същите музиканти, които тепърва ще направят студийния запис: Лучия Лин и Натали Роуз Крес (цигулки), Даниъл Ким (виола) и Роналд Фелдман (виолончело). Звукозаписната премиера е  продуцирана от PARMA Recordings, а издател на албума ще е звукозаписната компания Navona Records, носител на „Грами“.

Снимка: leonardbernstein.com

„Нотите, дадени от Бърнстейн на Стенли Бенсън от New England String Quartet след разчитането им по време на репетиция на квартета, са били старателно прибрани в семейния музикален архив на вдовицата на Бенсън“, уточняват накратко историята на творбата продуцентите. Постепенно информацията за този ръкопис достига до бившия служител на нотната библиотека на Бостънския симфоничен оркестър Джон Пъркел, за когото наличието на подобни ноти се оказва истинско събитие – тъй като струнният квартет е такъв композиционен жанр, за който отдавна се смята, че не е бил изследван от Бърнстейн, а и изобщо не съществува в каталога с творбите му. „В света на музиката и изкуството има толкова много забравено, толкова много неизвестно, че да можеш да хвърлиш дори само малък лъч нова светлина върху гений от калибъра на Бърнстейн, е нещо невероятно специално!“, възкликва библиотекарят. Малко след премиерата пред публика на произведението през ноември миналата година, са били открити и нотите на втората част от струнния квартет – те са намерени в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон.

Предстоящият премиерен запис, който трябва да се осъществи през 2023г., ще съдържа и рядко записваните „Елегии за цигулка и виола“ (Elegies for Violin and Viola) от композитора Арон Копланд (1900-1990), музикален наставник, сътрудник и скъп приятел на самия Бърнстейн.

Ключови думи:
@