„Музика от земята на Шопен“ или как Полша представя своите композитори на света
Снимка: fromchopinsland.com

„Музика от земята на Шопен“ или как Полша представя своите композитори на света

Всичко за проекта

Популяризирането на полската клавирна и цигулкова музика пред света е тема, която от две години насам ангажира едно от водещите издателства в страната – Полското музикално издателство /Polskie Wydawnictwo Muzyczne/. Подкрепено от Министерството на културата и националното наследство на Полша, издателството разработи нов международен проект, наречен „Музика от земята на Шопен“ /„Music from Chopin’s Land“/. Целта е една – популяризирането на полската музика навън, което означава да се обогати репертоара на действащите изпълнители и педагози с повече от нотната литература на тази музикална култура. Проектът е насочен най-вече към европейските страни, а издателството смята, че добавянето на повече полски творби ще е от полза не само на учителите по пиано и цигулка, но и на изпълнителите на тези инструменти. През 2020г. първата кампания беше посветена на пианото и полската клавирна школа въобще, а сега идеята се разраства с фокус върху цигулката и литературата за този инструмент. Polskie Wydawnictwo Muzyczne е държавна културна институция със седалище в Краков и дейността й е специализирана в издаването на нотен материал и книги за полската музика. Основано през 1945г., издателството поддържа добро сътрудничество с други чуждестранни музикални партньори от тази сфера, включително авторитетните Schott Music, Boosey & Hawkes, Edition Peters и др.

Във втората част от проекта „Музика от земята на Шопен“, чието начало бе положено на 1 юли 2022г., са представени творбите на високоуважавани цигулари и композитори:  Хенрик Виенявски /1835–1880/, Гражина Бацевич /1909–1969/, както и транскрипции на произведения на някои от великите пианисти–композитори, сред които Фредерик Шопен /1810–1849/ и Игнаци Ян Падеревски /1860–1941/. Тази кампания е насочена към начинаещи и средно напреднали цигулари от европейските страни, но и не само – с полското цигулково изкуство така ще се запознаят в Италия, Франция, Германия, Австрия, Обединеното кралство, но дори и в Япония. Идеята е към обичайния цигулков репертоар в тези държави да бъдат добавени и творбите на Карол Шимановски /1882–1937/, Зигмунт Носковски /1846–1909/, Адам Вронски /1850–1915/ и други по-слабо познати композиторски имена, като се използва нотната база на Полското музикално издателство.

Агата Шимчевска
Снимка: UPS magazine

Проектът е разработен чрез серия от демонстрационни уроци и всяка серия се доставя на избрания език на партньорската страна, като въвеждането на субтитри с превод позволява активно използване на всичките общо 25 урока. Водещи са цигулари-преподаватели, които обсъждат произведенията от гледна точка на тяхното изпълнение и интерпретация. Бонус, добавен към демонстрационните уроци, са примерни записи на творбите, които да служат като ориентир.  Образователните сесии са били подготвени от цигулари и педагози от общо пет държави – Великобритания, Италия, Германия, Франция и Япония, а пиесите, заложени в самите уроци, са записани изцяло от известната полска цигуларка Агата Шимчевска – победител в 13-ия Международен цигулков конкурс „ Хенрик Виенявски“, член на квартет „Карол Шимановски“ и смятана за експерт по темата на кампанията. Видеозаписите от „Музика от земята на Шопен“ са достъпни на уебсайта на проекта: www.fromchopinsland.com.

Ключови думи: