Музеят на Пучини придобива първата известна диплома на композитора

Музеят на Пучини придобива първата известна диплома на композитора

Фондацията "Джакомо Пучини" посреща 2024 г. с важна придобивка. От миналия 22 декември и благодарение на частно дарение, Музеят на Пучини в родния дом на композитора в Лука може да покаже в колекциите си първата известна диплома на Пучини. Този документ постъпва в архивите на институцията в годината, в която се чества стогодишнината от смъртта на композитора. 

Това е акт, който Музикалният институт Пачини в Лука връчва през септември 1875 г. на Джакомо Пучини, който тогава е на шестнадесет години – за това, че се е отличил като ученик в класа по орган и е получил първа награда. Дипломата е подписана от суперинтенданта Чезаре Бернардини и кмета Чезаре Джорджети.

През 1842 г. композиторът Джовани Пачини обединява различните музикални училища в Лука в Музикален институт, все още известен и до днес. Микеле Пучини, бащата на Джакомо, е бил директор на института в продължение на две години: от 1862 г. до преждевременната му смърт през 1864 г. Като студент в Музикалния институт, кариерата на младия Пучини изглежда предопределена да следва стъпките на семейната традиция, дълбоко вкоренена в музикалната тъкан, свързана с църквите в Лука. Под ръководството на неговия чичо Фортунато Маги сферата на църковната музика наистина представлява първата възможност за работа за младия Пучини, който работи като органист в църквите на Мутиляно, Сан Пиетро в Сомалди и др. Първата му голяма композиция, Messa di Gloria, също датира от тези години (1880).

Ключови думи: