Музеят на Карузо вече е открит за посетители

Музеят на Карузо вече е открит за посетители

Преди броени дни в родния град на певеца- Неапол, беше тържествено открит Музеят на Карузо, посветен на Енрико Карузо - един от легендарните тенори в историята на оперното изкуство. Това е малък музей, разположен на площ от около 500 кв.м. в една от стаите на Кралския дворец на Неапол, по-точно в така наречената Дорийска стая.

Там са събрани повече от 3500 документи и около 110 оригинални произведения, включително стари записи, филми, плакати, снимки, костюми (включително този на Канио в „Палячи“ на Леонкавало, може би най-митичната му роля) и разнообразна документация. Всички те - идващи от театри и архиви по целия свят - вече са дигитализирани и достъпни. Освен това, музеят представя мултимедийни пространства, 3D анимации, откъси от ням филм, заснет от Карузо, част от акварелите, които е рисувал и др.

Ръководителят на музея, Лаура Валенте, заяви при откриването, че Карузо „е най-великият тенор, който светът някога е познавал, защото освен големия си талант и изключителния си глас, той изобрети нов начин да пее и да се представя на сцената, в известен смисъл като Мария Калас“. Италианският министър на културата Дженаро Санджиулиано (от крайнодясната партия Fratelli d'Italia) се ограничи с отбелязването, че Карузо представя "положителен образ на Неапол пред света".

На 2 август 2021 г., съвпадайки със стогодишнината от смъртта му в Неапол, беше открит първият музей - по частна инициатива, посветен на Карузо в Неапол и разположен в родното му място (Via San Giovanni e Paolo 7, Неапол), който се нарича Casa Museo Enrico Caruso.

Ключови думи: