Множество събития отбелязват 10 години от кончината на големия оперен артист Никола Гюзелев

Множество събития отбелязват 10 години от кончината на големия оперен артист Никола Гюзелев

На 16 май 2024г., четвъртък, се навършват 10 г. от смъртта на големият български оперен бас Маестро Никола Гюзелев - Рицарят на Операта. По този повод ще се отслужи Панахида в негова памет от Н.П.Епископ Тихон, който добре го познаваше. Ритуалът ще се извърши в Базиликата "Св.София" на 16 май 2024г. от 11ч. На събитието ще звучат песнопенията на прекрасния църковен хор. Всички желаещи да уважат паметта на големия български оперен артист са добре дошли, съобщават организаторите от Фондация Никола Гюзелев.

През настоящата година в памет на Маестро Никола Гюзелев предстоят още събития. На 30 май 2024 г. се открива самостоятелна изложба с негови картини в една от централните галерии в града на изкуствата Сполето, Италия. И пак в Сполето, любимият град на Mаестро Джанкарло Меноти, в рамките на Менотти Арт Фестивал Сполето от 27-30 септември 2024г. на Никола Гюзелев и неговото изкуство ще бъде посветена престижната в музикалния свят награда на името на Томас Шиперс, заедно с незабравими негови изпълнения на видео от златния фонд на Театро Реджо в Парма.

На 5 октомври 2024г. Софийската опера и балет ще посвети юбилеен концерт, на който ще бъдат наградени и новите лауреати на V-a Международна награда Никола Гюзелев за оперно-изпълнителско и изобразително изкуство, а на 3 декември 2024г. в Галерия Средец на Министерството на културата на България ще се открие софийската изложба с творби на големия оперен артист.

Ключови думи: