Младият виртуоз Златомир Фунг пред Classic FM:

Младият виртуоз Златомир Фунг пред Classic FM: "Класиката трябва да стане достъпна, ако концертите са чести и не толкова скъпи"

На 23 май 2024г. от 19.00ч. в зала "България" ще дебютира със Софийската филхармония

На 23 май 2024г. от 19.00ч. в зала "България" Софийската филхармония посреща за първи път най-младият победител на конкурса "Чайковски" Златомир Фунг, който под палката на Ернст Хьотцл ще представи Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс. Програмата на вечерта включва още "Emigration of Strings" от Паул Хертел и Симфония №7 от Антонин Дворжак. С този концерт се открива 55-тото издание на фестивала "Софийски музикални седмици" 2024г. Билетите са в продажба на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.
 
 

"За първи път изпълних Концерт за виолончело и оркестър №1 от Камий Сен-Санс, когато бях на 11 години. Сега откривам нови неща в него. Специфичното е, че този концерт няма паузи. Трите му части преливат една в друга. Хубавото е, че е много кратък – около 20 минути и наистина има фантастична структура като музикален шедьовър", заяви пред Classic FM Златомир Фунг. "Когато за първи път се качих на сцената на зала „България“, направих много добра репетиция със Софийската филхармония. Два пъти изсвирихме концерта от начало до край. Впечатлен съм от това, че вторият път вече имаше сериозно развитие и се получи много по-добре спрямо първия", добави той.

"Мисля, че хората се опитват да прилагат всички социални мрежи, за да привлекат младото поколение. Идеята да се направи кратко забавно видео, рийл, е интересна, но не е съвсем удачно, защото ефектът е краткосрочен. Класическата музика изисква концентрация, потапяне в по-голямо произведение. Смятам, че тази музика трябва да стане достъпна, ако концертите са чести и не са толкова скъпи. Ако хората знаят, че те съществуват и винаги могат да ги посетят, те ще го направят", каза още Златомир Фунг.

Чуйте повече от интервюто на Георги Митов-Геми със Златомир Фунг, разположено в звуковия файл под главната снимка! Благодарим за превода на Ангелина Александрова и озвучаването на Павел Сотиров!

Най-младият виолончелист, спечелил първа награда на международния конкурс "Чайковски", Златомир Фунг е на път да стане един от най-изтъкнатите челисти на нашето време. Удивявайки публиката с безграничната си виртуозност и изключителна чувствителност, 24-годишният виолончелист вече се е доказал като звезда сред следващото поколение музиканти от световна класа.
 
Като резидентен артист с Кралския филхармоничен оркестър през сезон 2023/24, Фунг се подвизава в "Cadogan Hall" в Лондон и обикаля Обединеното кралство с оркестъра. Акцентите в Северна Америка и Азия включват дебюта на Фунг с оркестъра на Кливланд, изяви със симфоничните оркестри на Балтимор и Шанхай и турне в Япония, Хонг Конг и Тайван. Последните концертни акценти включват дебютите му с Нюйоркската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Националния оркестър на Лил и филхармонията на BBC, както и симфоничните оркестри на Детройт, Сиатъл, Милуоки, Юта, Рочестър и Канзас Сити.
 
Фунг прави своя дебют в Карнеги Хол през 2021 с рецитал, който е описан от Bachtrack като „един от онези редки музиканти с докосване на Мидас: той бързо обгръща всяка партитура, която изсвирва, в почти осезаема златна аура“. Други скорошни акценти включват завръщане в Wigmore Hall и участия на фестивалите Verbier, Dresden, Janacek May и Tsinandali, Biennale Cello, La Jolla Chamber Music Society, ChamberFest Cleveland и Aspen Music Festival.
 
Освен че демонстрира майсторство на канона с безупречната си техника, Фунг внася изключителен поглед върху дълбините на съвременния репертоар, защитавайки композитори като Унсук Чин, Катрин Балч и Анна Клайн. През 2023, под диригентството на Джема Ню и със Симфоничния оркестър на Далас, Фунг прави световната премиера на „Шепотния концерт“ на Катрин Балч със „смайващ блясък“ (Dallas Morning News) като посвещение на произведението.
 
Победител в международните прослушвания за млади концертни артисти 2017 и националните прослушвания на Astral 2017, Фунг е лауреат на Международния конкурс за струнни инструменти Alice & Eleonore Schoenfeld 2018, Международния конкурс за виолончело Джордже Енеску 2016 и Международния конкурс за щрайхисти Йохансен 2015. Избран е за президентски стипендиант на САЩ за 2016 за изкуства и е удостоен с наградата Landgrave von Hesse за 2016 на майсторските класове по виолончело на Академията Кронберг.
 
Фунг печели стипендията на Borletti-Buitoni Trust през 2022 и получава стипендия за Avery Fisher Career през 2020. Той свири на виолончело от 1717 г. от Дейвид Течлър от Рим, любезно предоставено му назаем чрез Международното дружество за цигулки на Беър от щедър благодетел.
 
С българско и китайско наследство, Златомир Фунг е роден в семейство на математици и започва да свири на виолончело на три години. Фунг учи в The Juilliard School под ръководството на Ричард Арън и Тимъти Еди, където получава стипендията на Ковнер. Извън музиката интересите му включват шах, кино и творческо писане.
Ключови думи: