Младежкият оркестър на Европейския съюз изпълнява музика, написана от изкуствен интелект?

Младежкият оркестър на Европейския съюз изпълнява музика, написана от изкуствен интелект?

На концерт в Тимишоара

Младежкият оркестър на Европейския съюз разказа в Тимишоара бъдещето на света чрез музика, създадена от изкуствен интелект. Новаторският проект, вдъхновен от “Четирите годишни времена” на Вивалди, беше представен на сцената на филхармонията в румънския град, който тази година е европейска столица на културата, пише БТА. 

“Чрез пренаписването на произведението на италианския композитор показваме на публиката как биха звучали пролетта, лятото, есента и зимата през 2050 г., ако не предприемем спешни действия срещу глобалното затопляне”, споделя за БТА генералният секретар на оркестъра Маршал Маркус. 

Група учени разработват алгоритъм на базата на геопространствени данни за околната среда, за да демонстрират какви климатични промени могат да се очакват във всеки град и място по света, ако не се възстановят загубите в биоразнообразието. По-късно привличат в проекта и музиканти. 

“На базата на тези данни, изкуствен интелект промени добре познати класически произведения, в случая “Четирите годишни времена” на Вивалди и ги превърна в нехармонични и трудни за слушане звуци. На моменти ви се струваше, че оркестърът свири хаотично -  приличаше на ято птици, които се лутат”, обяснява Маршал Маркус. 

В първата част на концерта в Тимишоара бяха включени и откъси от произведения на Бах, Тери Райли и Харисън Бъртуисъл. Изпълнителите, някои от които покрити със знамето на Европейския съюз, свиреха без диригент. Всеки солист биваше изместван от следващия, който трябваше да успее да свири по-добре. В изпълненията се включи и международно известният цигулар Даниел Роуланд - роден в Лондон и израснал в Нидерландия. 

“Първата част на концерта тази вечер беше за равенството на гласовете. Това е музика за споделяне на лидерство. Нещо много важно, за да може една демокрация да функционира. Виждаме какво се случва, когато се сблъскат хора с голямо его”, казва за БТА Даниел Роуланд.

Създаден през 1976 г., Младежкият оркестър на ЕС е считан за един от най-важните симфонични оркестри в света и се е изявявал на различни сцени на пет континента - от Амстердам до Абу Даби, от Москва до Мумбай, от Сеул до Саул Пауло. Бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер го нарича “най-добрият възможен посланик на ЕС”. 

Оркестърът си е сътрудничил с някои от най-великите музикални изпълнители - Даниел Баренбойм, Ленард Бърнстейн, Херберт фон Караян, Мстислав Ростропович. “Всяка година обикаляме отделните страни членки на ЕС за три месеца. Близо 2500 млади хора се явяват на преслушвания. Трябва да изберем минимум по един човек от всяка страна членка”, обяснява Маршал Маркус. Към настоящия момент в състава има един българин - Николай Димитров от Русе. Той е един от двамата пианисти. 

През 2022 г. оркестърът лансира проекта “Мир в Европа” - серия концерти, посветени на мира в европа. Сезон 2023 включва две големи турнета. Едното тече в момернта в страните от Западните Балкани и обхавща Румъния, Полша, Сърбия, Северна Македония, Косово и Гърция. 

Ключови думи:
@