Младежката филхармония „Пионер
Снимка: Филхармония Пионер

Младежката филхармония „Пионер" тържествено открива 53-тия МФ „Софийски музикални седмици"

На 23 май от 19,00 ч. в зала "България". Вход свободен!

Чуйте повече в интервюто на Радостина Узунова с диригента Любомир Денев- син и с Александър Пешев- изпълнителен директор на Фондация "Проф. Влади Симеонов", разположено в звуковия файл под главната снимка! 

В навечерието на най-българския празник на буквите и културата, тази година Младежка филхармония „Пионер" ще даде началото на „музикалните седмици" в София с тържествен концерт, отбелязвайки две значими годишнини - 70-години от създаването ѝ и 110 години от рождението на нейния вдъхновител и създател проф. Влади Симеонов. По традиция фестивалът "Софийски музикални седмици" ще се открие в зала "България" на 23 май от 19,00 ч. при вход свободен за публиката.         

Снимка: Фондация "Международен фестивал "Софийски музикални седмици""

                  

На сцената ще се качат четирима изявени диригенти: Борис Спасов, Григор Паликаров, Любомир Денев-син, Христо Христов, под чието виртуозно майсторство ще прозвучат произведенията на Дмитрий Шостакович – "Празнична увертюра" Александър Бородин – „Половецки танци" из оп. "Княз Игор"; Любомир Пипков - Въведение и танци из операта "Момчил"; Сергей Прокофиев - 5 сцени из балета "Ромео и Жулиета"; Мусоргски-Равел - "Баба Яга" и "Киевската порта" из "Картини от една изложба".

Огромното значение на Младежка филхармония „Пионер" за развитието на българското оркестрово дело в последните десетилетия е значимо и несравнимо. Подрастващите инструменталисти и бъдещи продължители на симфоничното дело са горди да отбележат своите празници пред публика в храма на музиката Зала „България".

Оркестърът е основан през 1952 г. от големият педагог и музикант проф. Влади Симеонов, който предава личния си стил, пример и опит на хиляди млади музиканти, създавайки у тях навици и вкус, които са решаващи за бъдещото им развитие. Филхармония „Пионер"  има богата и славна история. Със своите безбройни концерти, турнета и записи, очертава дългия път на един от първите младежки оркестри в света. От създаването си, оркестърът  концертира из целия свят. Едно световно признание, бележи високият професионализъм на младите музиканти. След репетиция през 1979 г. оркестърът печели признанието на американския диригент и композитор Ленард Бърнстейн, който пожелава да издирижира Скерцото на бетовеновата Седма симфония в залата на ООН в Ню Йорк, и поразен от качеството на изпълнението написва: "Това не е оркестър "Пионер", това е върхът на цивилизацията".

От 2010 г. главен диригент на филхармония „Пионер" е Любомир Денев - син. Той осъществява редица концерти с класическа и съвременна музика в страната и чужбина с музиканти от 14 до 24 години, всеки от които свири със страст, отдаденост и любов към музиката. Това лято на Младежка филхармония „Пионер" й предстои турне в Австрия с няколко концерта, като един от тях ще бъде в една от най-престижните световни зали Музикферайн (Musikverein) във Виена. 

Повече за програмата на Фестивала:

www.sofiaweeks.com

https://www.facebook.com/sofiamusicweeks

Ключови думи:
@