Младежка филхармония „Пионер“ потегля на турне „Отново във Виена“
Снимка: Младежка Филхармония "Пионер"

Младежка филхармония „Пионер“ потегля на турне „Отново във Виена“

Най-старият съществуващ младежки оркестър в Европа с концерти в началото на юли в австрийската столица

Младежка филхармония „Пионер“ ще изнесе концерти на 2 и 3 юли 2022 в рамките на турне под надслов „Отново във Виена“. Програмата е подготвена в условията на ограничения и всички предизвикателства, породени от пандемията през последните две години. Концертите са резултат от усиления труд на диригент и оркестранти и на подкрепата на редица партньори, приятели и последователи. Концертите са под патронажа на председателя на австрийския парламент господин Волфганг Соботка.

Решението за проекта е взето по време на втория локдаун през 2020 година.

„Няма по-добра перспектива за бъдещето от мисълта за щастливи деца, и макар че през ноември 2021 трябваше да отменим концертите заради поредния локдаун, по-късно решихме целият проект да започне отначало“, споделя д-р Александър Александров, председател на сдружение “Лилавия лебед”, което е организатор на концертите в австрийската столица.

На 2 юли 2022 концертът ще бъде в „Миноритенкирхе“. На 3 юли оркестърът е интегриран в младежкия фестивал Suma Cum Laude и ще свири не само в „Златната зала“ на Музикферайн, но и в залата на Виенските момчета- МУТ. Самото събитие ще бъде предавано в интернет на живо. По време на пазузата от предаването на живо ще бъдат излъчени два анимационни филма на Велислава Господинова, участващи в Световен фестивал на анимационния филм- Варна 

В деня на концерта проф. Курт Шмид ще проведе уъркшоп с оркестъра под надслов „Барокът и модерното“. Той посвети и едно негово произведение на оркестъра, което също ще преживее своето първо изпълнение, наред с концерта за тромпет на диригента на оркестъра Любомир Денев-младши.

Акценти в турнето на оркестъра са партнъорството с програмата за талантливи деца в Университет за музикални и драматични изкуства- Виена и началото на една съвместна работа с водещия младежки оркестър на Австрия, както и партнъорството с оркестърът на Долна Австрия.

Проектът е финансиран основно чрез набиране на малки суми от голям брой дарители. Така, подготовката и реализацията на проекта е първият мащабен български музикален проект, финансиран по този начин. Подкрепа оказва и голямото семейство от "бивши" оркестранти по целия свят.

 Плакатът за концертът на 2 юли е рисуван от известния художник-график проф. Стоимен Стоилов. Издадена е възпоменателна марка на австрийските пощи, която вече е верифицирана във всички каталози. Водещ австрийски винопроизводител селектира вино с етикeт на събитието.

По думите на проф. д-р Момчил Георгиев, председател на Фондация „Проф. Влади Симеонов“, предстои подготовката на цялостен запис и издаване на компактдиск и с трите концерта на оркестъра.

Филхармония „Пионер“ е основана през 1952 от големия български диригент проф. Влади Симеонов и е един от първите младежки оркестри в света. През годините преди 1989 оркестърът концертира в Германия, Великобритания, Франция, Испания, САЩ, Мексико, Бразилия и др. През 1974 г., на конкурса „Херберт фон Караян" в Берлин, Филхармония „Пионер" става носител на Извънредната награда с Почетен диплом за изключителни артистични постижения и Златен медал. През 1979 г. оркестърът заминава на 30-дневно турне в Мексико и САЩ. По личната покана на Генералния Секретар на ООН - Курт Валдхайм, на 10 декември в Залата на ООН в Ню Йорк „Пионер" изнася тържествен концерт, под палката на основателя си Влади Симеонов и с участието на маестра Райна Кабаиванска, пред представители на над 140 страни, закривайки Първата международна година на детето. За първи път в историята на залата има бис. На репетицията преди концерта присъства и пожелава да дирижира състава Ленард Бърнстейн. Възхитен, той написва: „Това не е "пионерски" оркестър, това е върхът на цивилизацията".

На 12 август 2021 г. филхармония „Пионер“ бе удостоена с наградата ПроКултура в категория „Държавен културен институт“ за дългогодишната и резултатна работа за разширяване на достъпа на младите хора до култура. Наградите се връчват от Българската асоциация на работодателите в областта на културата и Граждански институт в рамките на националната кампания „Достъп н амладите хора до култура“.

Междувременно оркестърът отбеляза нови висоти като откриването на Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ на 23 май т. г., посветен на 70 г. осъздаването му и 110 годишнината от рождението на своя създател и вдъхновител.   

Ключови думи: